Hans Lagerqvist har avlidit

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den tidigare stavhopparen Hans Lagerqvist har avlidit.

Han blev 79 år gammal.

– Han var den snällaste personen jag någonsin har träffat, säger sambon Yvonne Norrbom.

Hans Lagerqvist är en av Sveriges främsta stavhoppare genom tiderna och tillhörde världstoppen under 60- och 70-talet.

Han har två SM-guld på meritlistan och kom tvåa på inne-EM. Han har vunnit veteran-VM ett antal gånger och vann även veteran-SM så sent som i våras.

I mars drabbades han av en hjärnblödning, på grund av ett antal hjärntumörer. Han återhämtade sig successivt, men sedan tog sjukdomen över igen.

I går kväll somnade han in i sitt hem.

– Han ville vara hemma den sista tiden. Han dog här i sitt älskade hus, säger sambon Yvonne Norrbom som han var förlovad med.

– Jag satt precis och tittade på bilder på honom. Det känns så främmande och tomt. Det här var en sjukdom som slog ned mitt i hans och vårt språng, säger hon.

”En stor och öppen famn för alla”

Under dagen har hon delat med sig av det tråkiga beskedet på Facebook och kondoleanser från folk runt om i världen som har stött på Hans under livets gång har strömmat in.

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

– Det är för att han var den han var och allt stämmer verkligen. Han var bara en stor öppen famn för alla. Han var varm, otroligt omtänksam och lugn. Han var den snällaste personen jag har träffat, den mest fulländande människan. Rättvis och väldigt ödmjuk inför det han hade åstadkommit. Han hade låg profil när det gällde hans egna bedrifter, det var nog mycket det som gjorde att han var så omtyckt tror jag, säger Yvonne.

Tränade Duplantis

Nutidens största svenske stavhoppare, Armand Duplantis, hyllade Hans i ett Facebook-inlägg i dag.

”En fantastisk man som hade en gränslös kärlek till stavhopp. Hasse tränade mig inför min sista hoppträning inför EM förra året. Han kommer för alltid vara en del av det mästerskapet för mig. Vila i frid.”.

Yvonne säger att ”Mondo” har hört av sig under Hasses sjukdomsperiod och berättar om träningen inför EM-succén.

– Mondo ringde honom och frågade om han hade några stavar att låna, eftersom hans stavar redan var på väg till Berlin. ”Jo, men det har jag! Vet du nåt ställe att träna? Kom med oss, vi hoppar på Lidingövallen!” svarade Hasse.

”Han var min bästa kompis”

Kjell Isaksson, även han tidigare framgångsrik stavhoppare, minns sin vän.

– Det är min bästa kompis. Vi bor grannar och har haft en oerhört nära kontakt, som vi haft i femtio år. Det kommer kännas lite konstigt. Vi har umgåtts mer eller mindre hela tiden under alla dessa femtio år, säger han och fortsätter:

– Vi har aldrig grälat under alla dessa år. Han var mycket social och vi har aldrig sagt några onda ord till varandra. Det är ganska ovanligt efter alla dessa år. Det är svårt att fatta. Även om vi har vetat en längre tid att det inte kommer gå bra, när man kommer till den dagen, då är det svårt att förstå.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott

Stavhopp