Mejla

Robert Laul

”Ligg lågt med att ni är från Stockholm”

SPORTBLADET

HUDIKSVALL/STOCKHOLM. Sportbladet åker runt i Sverige för att skildra hur coronakrisen påverkar idrotten.

Bara att resa genom Sverige är en berättelse i sig just nu.

Nya tider, nya rutiner.

Dagen innan avfärd fotar jag min termometerdisplay och skickar bilden till fotograf Pontus Orre – 37,3 grader.

Han svarar med ett foto på sin display – 35,5.

– Har du badat isvak? undrar jag.

– Spelat golf, svarar Orre.

Ett par timmar senare blir jag nojig. Har jag inte lite ont i halsen ändå? Och är inte 37,3 ganska högt?

Jag tar tempen på nytt framåt kvällen, den har sjunkit till 37,2. Pustar ut.

Innan jag ska lägga mig tycker jag att det svider i ögonen. Och visst jävlar nös jag för någon timme sedan? Nu visar displayen 36,7 och jag somnar lättad.

Första tanken när alarmet ringer är att jag känner mig snuvig och täppt. Plus att jag nog har lite ont i bröstet…eller? Efter att ha tagit tempen en fjärde gång på mindre än ett dygn släpper det – 36,2 grader. Displaylugnet sprider sig genom min icke-febriga kropp.

Hudik Cup kan inte spelas

Några timmar senare rullar vi mot Hudiksvall för att träffa den förre Gif Sundsvall-keepern Fredrik Sundfors, 48. I dag anställd av Strands IF där han bland annat ansvarar för Hudik Cup, en helgturnering för barn och ungdomar 10-15 år som spelats utan avbrott sedan 1979.

Som läget är nu kan Hudik Cup inte genomföras på grund av coronapandemin. Vilket inte bara är en stor besvikelse för 5000 kids utan också en ekonomisk smäll i miljonklassen för Strands IF. En pågående verklighet som Sportbladet vill skildra här och nu.

E4:an norrut ligger öde. Jag har bott i Stockholm i snart 20 år och har aldrig sett vägen mot Arlanda så tom. Färre bilar än mitt i natten.

Men solen skiner, vi har handsprit i stället för chips i framsätet och fotograf Orre berättar om ett tips han hört från en bekant som skulle åka till Skåne:

– Ligg lågt med att ni är från Stockholm.

Region Stockholm har flest coronasmittade i Sverige för tillfället och ute i landet tycks man inte ha något emot att huvudstaden stängs. Gärna med taggtrådd, vallgravar och höga murar så att ingen jävel kommer vare sig in eller ut.

Note to self: överdriv göteborgskan om det skulle bli skarpt läge ute på bygden. Lägg till ett "det e la gött" lite då och då.

Vi är ensamma att stanna vid Gulfs bensinstation strax utanför Uppsala klockan halv tio denna söndagsmorgon.

Lugnt och skönt? frågar jag mannen i kassan?

– Lugnt är det, men jag vet inte om det är så jävla skönt, svarar han.

Spelarfruar bakom swishkampanj

P4 Gävleborg rapporterar att bandyklubben Broberg/Söderhamn samlat ihop 120 000 kronor efter att lagets spelarfruar initierat en swishkampanj. En bra story som Sportbladet kan göra en rewrite på under vinjetten vi jobbar med – "Sverigeresan".

Inne på Preem vid avfarten till Söderhamn sitter lappar överallt: "Håll avstånd – Minst två meter – Tack för visad hänsyn”.

– Det har varit ganska normalt i två veckor, men nu börjar det märkas att folk isolerar sig, säger killen i kassan.

Vi passerar en och annan fjällturist på motorvägen – skidorna på taket och toapapperet i bagaget – men de är förhållandevis få. Å andra sidan är det fortfarande ett par veckor kvar till påsklovet.

Ett trafikmeddelande varnar för att i omkörningsfilen efter Hudiksvall ligger en snowracer som någon tappat.

– Förmodligen en stockholmare, tänker jag högt.

Alla elever i karantän

Fredrik Sundfors, målvakten som var med i landslagstruppen två gånger under EM-kvalet 2003, tar emot på Strands IF:s kansli med ett brett leende och en naturlig fothälsning. Han räds inte folk från Stockholm, smittan finns i Hudiksvall sedan tidigare . Alla elever på Bromangymnasiet har satts i karantän i två veckor efter att en covid-19-bekräftad person rört sig i skolans korridorer.

När söndagen börjar övergå i kväll och alla intervjuer till reportaget är avklarade har Fredrik Sundfors även hunnit leverera tre anekdoter om den då 34-årige Rikard Norlings enda säsong i Gif Sundsvall 2005. Bland annat om hur mittbacken Patrik Eriksson-Ohlsson avlivade en älg med baksidan av en yxa i samband med en viltolycka på väg hem från Rikard Norling första träningsmatch som coach för Giffarna.

– Norling blev kritvit i ansiktet, han hade aldrig sett något liknande, men "Peo" är jägare och visste vad han gjorde, berättar Fredrik Sundfors.

Pontus Orre och Robert Laul

Efter en solig vårdag i Hudiksvall rullar vi tillbaka mot Stockholm för att skriva och klippa ihop reportaget om Strands IF och deras kamp för att Hudik Cup ändå ska bli av 12-14 juni. I så fall för 41:a året i rad.

På väg hemåt stannar vi vid Tönnebro rastplats för att äta. Även restaurang Rasta är snudd på folktom.

– Ja, det är MYCKET färre gäster än vanligt, säger tjejen i kassan med eftertryck.

Ny reportageidé

Vi får en idé om att ändå försöka göra ett tv-reportage om de fjällturister från Stockholm som trotsat Folkhälsomyndighetens och statsminister Stefan Löfvéns skarpa rekommendation att avstå nöjesresor.

Vi frågar runt bland takboxarna ute på parkeringsplatsen, men nästan alla är på väg söderut, hemåt.

Till sist hittar vi ändå en stockholmare som reser norrut. Han jobbar inom vården, men ska vara ledig ett par dagar för att hämta ny energi. Han har tagit med sig med konserver och matrester och tänker isolera sig i en stuga samt åka längdskidor. En acceptabel risk, anser den ende stockholmaren vi hittar på väg mot en skidort.

Efter en timme ger vi upp och steker reportageidén. Sista biten mot Stockholm ser vi ännu en led-skärm med budskapet "tvätta händerna". Den här gången är det Tierps kommun som påminner.

Hemma i fåtöljen känner jag mig trött och hängig efter en lång dag på fältet och tänker att nu jävlar har coronan tagit mig också.

Men termometern visar 36,9, det blir nog en sväng ut i landet i veckan också.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Av: 

Robert Laul

Publisert:

LÄS VIDARE

Idrottsstjärnorna som smittats av coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Sverigeresan

Hudiksvall

Fotboll

Sportbladet

Strands IF

Coronaviruset