Avslöjar sanningen om sin löparsuccé

Therese Johaugs uppladdning väcker frågor

Var du imponerad av Therese Johaugs löparsuccé?

Vänta tills du får höra hela sanningen om loppet.

31-åringen körde ett brutalt skidlopp tre dagar före friidrottstävlingen, följde upp med dubbla pass dagen innan och klämde in ett till rullskidpass innan hon tog bilen till friidrottsarenan.

Skiddrottningen Therese Johaugs insats på norska mästerskapen i friidrott den 4 augusti väckte såväl beundran som debatt. 31-åringen krossade motståndet och vann guldet med två minuter och 27 sekunders marginal till tvåan.

Kritiker har menat att uppmärksamheten efter insatsen var överdriven då Johaugs segertid på 32.20,87 är två minuter från det norska rekordet, andra har påtalat att det samtidigt bara är en sekund sämre än Meraf Bahtas EM-bronstid från 2018.

”Borde klara åtminstone 31.50”

Nu säger Johaug att hon är övertygad om att hon kan springa på minst 31.50, vilket är kvalgränsen till VM.

– Jag borde klara att ”persa” med 30 sekunder om jag bara får bättre motstånd, har lite träning på banan innan och kanske löper med spikskor. Då borde jag klara åtminstone 31.50, säger 31-åringen till VG.

Bara sju europeiska löpare har sprungit under 31.50 i år och Johaug säger fortsatt att hon är öppen för att tävla på EM i Paris nästa sommar. När norskan nu avslöjar sanningen om uppladdningen inför loppet i augusti väcker det också frågan hur fort hon egentligen kan springa.

För Therese Johaug kom knappast till norska mästerskapen i Hamar i toppform.

Tävling tre dagar innan och pass samma morgon

Bara tre dagar innan loppet slog skiddrottningen banrekord i backloppet Lysebotn Opp, med i snitt tioprocentig lutning upp för en fjord i 7,5 kilometer på rullskidor. Men det var knappast så att norskan vilade efter det heller.

– Jag tränade som normalt med en tretimmarstur med löpning dagen innan (NM i friidrott) och körde även ett hastighetspass på skidor. Sedan tog jag en klassisk tur på rullskidor på morgonen innan jag åkte till Hamar. Så jag vilade inte, säger norskan till VG.

Johaug säger också att hon inte hade tränat på en friidrottsbana på elva år och inte heller är van vid löpning på platt mark eftersom hon försöker genomföra sina löppass i tioprocentig uppförslutning.

I oktober fortsätter Johaus löparkarriär med norska mästerskapen i terränglöpning i Frognerparken i Oslo.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.