Frändén: Hon får sitt stora genombrott

Kommer presentera sig som Schelins arvtagare – sätter fyra baljor i gruppspelet

Foto: Foto: Bildbyrån
Stina Blackstenius hade ett bra år som silvermedaljör i OS och som svensk mästare med sitt Linköping. Men får man tro spåkulan blir nästa år bättre där hon kommer att spela en stor roll i blågults EM-äventyr.
SPORTBLADET

Stina Blackstenius står för årets ­genombrott och Cristiano Ronaldo blir årets internationella stjärna. Eller stjärnfall, om hans offensiva skatteplanering ­leder till åtal.

Johanna Frändén tittade ner i spåkulan 2017 och hittade Kanada, Pittsburgh ­Penguins och en lekande lätt Luleseger.

Hur många medaljer tar Sverige i skid-VM (och vilka tar dem)?

Det blir tre stafettmedaljer i brons och silver och så tar Charlotte Kalla ett guld ­eftersom hon är Charlotte Kalla. Stina ­Nilsson tar brons individuellt i sprint och Calle Halfvarsson blir fyra, men får
ett brons när icke namngiven ryss på ­pallen blir diskad för dopning. Marcus Hellner hostar fram ett brons på fem­milen också.

Hur går det för Sverige i fotbolls-EM (och vilka vinner)?

Sverige åker ur i semifinal, mot Tyskland, som vanligt. Frankrikes talangtunga generation blir äntligen av med mästerskapsspöket och går hela vägen i sommar.

Hur går det för Sverige i U21-EM (och ­vilka vinner)?

Sverige tar sig vidare från gruppen, där de bland annat slår värdlandet Polen, men åker ut i semifinalen mot typ Portugal, som får revansch för finalen 2015.

Hur går det för Sverige i ishockey-VM (och vilka vinner)?

Detta mästerskap delas alltså upp ­mellan de två klassiska ishockeynationerna ­Tyskland och Frankrike och spelas mellan Köln och Paris. Det kanske är … innovativt? ­Sverige får i alla fall inte börja med ­några blåbär utan möter Ryssland i första ­omgången. Det blir final, där Kanada lirar hem det hela.

Vilka vinner Champions League i fotboll?

Real Madrid vinner, om man ska utgå från dagsform ­(mitten av december 2016). Zinedine ­Zidanes lag spelar ingen drömfotboll, de ­hackar till och med en aning, och ändå vinner de precis hela tiden. Ligan kommer de ­redan ha bärgat när det drar ihop sig i Europa i vår. Då blir de först med att försvara en Champions ­League-titel.

Vilka vinner allsvenskan i fotboll – både på herr- och damsidan?

AIK på herrsidan. En genomstökig klubb hösten 2016, som kommer gå ­igenom katarsis under vintern, för att komma ut rena och redo i vår.

Jag kan inte tänkte mig att Rosengård släpper ifrån sig titeln mer än en säsong i stöten, så guldet lär få glimma där det hör himma nästa höst.

Vilka vinner SM-guld i ishockey – både på herr och damsidan?

Frölunda hos herrarna. Jag kan låtsas komma med en analys om varför, eller så tar vi det för vad det är; en avancerad titt
i tabellen och en skopa slut­ledningsförmåga.

Luleå tar hem riksserien ­eftersom de är överlägset bäst just nu.

Vem får Aftonbladets Guldbollen 2017?

Det är ju 10 000-kronorsfrågan det. Om vi utgår från att Zlatan mer eller mindre ­diskvalificeras efter sitt farväl till lands­laget så får man gå på dagsformen. I december 2016 säger den väl Emil Forsberg, men då är det ju nästan ett år kvar …

Vem blir årets största svenska stjärna?

Rent kvalitativt är väl Zlatan Ibrahimovic det så länge han håller på, hur man än vrider och vänder på frågan?

Vem får årets svenska genombrott?

Stina Blackstenius, för den stora ­publiken. Kommer att presentera sig som Lotta ­Schelins framtida arvtagare under sommarens EM-slutspel med fyra baljor i gruppspelet.

Vem blir årets stora internationella ­stjärna?

Om Real Madrid vinner Champions ­League och La Liga är väl förutsättningarna för Cristiano Ronaldo relativt bra. Om han nu inte gömt precis alla sina pengar på Jungfruöarna. Då blir han årets stjärnfall.

Vad blir årets stora skandal?

Om Football Leaks fortsätter att leverera finns väl risken/chansen att några av de stora namnen inom sporten faktiskt åker i fängelse för skattefusk, även om fotbollsspelare tycks vara immuna mot just det straffet.

Frändéns drömlöp.
ARTIKELN HANDLAR OM