Charlotte Kalla

Kalla: ”Inte förvånad att Zlatan vinner”

Kalla tätt bakom Zlatan trots tunga säsongen: ”Otroligt smickrande”

avPetra Thorén

Charlotte Kallas hjärta klappade för snabbt i premiären – men svenska folkets hjärtan slår fortsatt stabilt för skidstjärnan.

Efter Zlatan Ibrahimovic väljer svenskarna Charlotte Kalla och Sarah Sjöström som sina favoriter 2016.

I en intervju berättar skidåkaren om det oväntade mötet med just simstjärnan och om det starka stödet från sina fans.

– Jag tror att det är många som varit mer oroliga än vad jag själv har varit under en här perioden, säger Charlotte Kalla.

Foto: ANDERS DEROS
Charlotte Kalla efter sin comeback i Lillehammer.

En fin sommardag för ett och ett halvt år sedan var Charlotte Kalla ute och körde rullskidor hemma i Sundsvall.

Under den tunga intervallen uppför passerade en minibuss.

Och plötsligt fick Charlotte Kalla ett oväntat stöd.

I bussen satt simstjärnan Sarah Sjöström, som var i Sundsvall för SM, och när hon såg skidåkarens slit fick hon feeling.

– De körde förbi mig och plötsligt öppnades en dörr och jag hörde någon som ropade ”Heja, Kalla”. Det var ett oväntat hejarop, säger Charlotte Kalla.
Efteråt förenades de båda i en bild som Sarah Sjöström publicerade på sitt Instagram.

När svenskarna gör sitt val i Sportbladets Inizio-undersökning 2016 finns de båda framgångsrika kvinnorna sida vid sida igen. De delar på andraplatsen bakom 2016:s främsta favorit Zlatan Ibrahimovic. Spaltar vi upp de personer som har röstat i män och kvinnor så är Charlotte Kalla ensam tvåa, bakom Zlatan Ibrahimovic respektive Sarah Sjöström.

För Charlotte Kalla är resultatet smått omtumlande.

Vintern 2016 hade längdåkarna mästerskapsfritt. Världscupen blev inte heller någon succé och Charlotte Kalla lyckades inte nå någon pallplats efter nyår.

”Jag är inte förvånad över att han vinner”

– Det är otroligt smickrande att få vara på delad andraplats i den här omröstningen. Speciellt med tanke på det resultatmässiga året jag har bakom mig och just att det är ett OS-år, säger hon.

Hon påpekar själv att tidpunkten på undersökningen, som är genomförd 3–6 december, ligger bra till för skidåkarna som är aktuella just då.

För Charlotte Kallas del har säsongsstarten dock varit trasslig.

”Det var obehagligt”

I samband med premiären i finska Ruka drabbades hon av förmaksflimmer. Pulsen rusade och Charlotte Kalla plågade sig igenom loppet. Efter genomklappningen har hon genomgått grundliga undersökningar, låtit kroppen repa sig och gjort comeback.

Under tiden har skidstjärnan fått konkreta prov på det stöd och de sympatier som fansen har.

– Ja, men det har jag verkligen märkt de här veckorna som har varit. Det har varit ett enormt stöd utifrån. Det är många som har hört av sig både via sms, mejl och även brev och vykort som skickats hem till mig. Jag känner att det finns ett enormt engagemang, en stor stöttning och många som hoppas att jag ska tänka på hälsan i första hand men att jag snart är tillbaka i spåren igen.

Är det folk som är oroliga för dig?

– Jag tror att det är många som varit mer oroliga än vad jag själv har varit under en här perioden, säger Charlotte Kalla

Är du själv orolig?
– Nej, jag har inte varit det. Det är väl med tanke på att jag har fått så bra hjälp tidigt och fått ställa så mycket frågor. Och så har jag haft erfarenhet och vet att det hänt andra elitidrottare.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Pulsen slog skyhögt. Charlotte Kalla fullföljde ändå loppet i Ruka.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla med sin tränare Magnus Ingesson och landslagets läkare Per Andersson efter loppet i Ruka.

Charlotte Kallas förra sambo Anders Svanebo, paret bekräftade nyligen att de separerar, har varit ett stöd då han själv haft problem med hjärtat.

– Ja, det har varit jätteskönt att ha kunnat prata med en som står mig så nära. Om hur jag har upplevt det hela. Att jag har fått följa honom under så många år har gjort att det har diskuterats mycket hos oss.

Har du stenkoll på hjärtat under dina pass nu?

– Nä, jag kör bara. Så utvärderar jag precis som vanligt. Men i början hade jag koll för att säkerställa att återhämtningen skulle bli tillräckligt bra. Då var det viktigt att vara lyhörd på hur kroppen reagerade.

Under loppet i finska Ruka noterade Charlotte Kalla signalerna, men hon försökte tränga undan dem och körde hela loppet.

Tog tid att återhämta sig

– Det var obehagligt när jag började känna hjärtslagen slå hårt och snabbt.  På något sätt förstod jag att det var en rusning men ändå inte. Just i tävlingssituationen är man så fokuserad på sin uppgift. Det blev mer en frustration när jag närmade mig sista backen och skulle varva. Jag skulle öka farten men det fanns inget, säger hon.

Hann du aldrig bli rädd?

– Jo, jag tyckte att det blev obehagligt när det började slå fortare. När man är ihopkrupen känns allt tydligare, det var inte på samma sätt när jag sträckte på mig, säger Charlotte Kalla som hade brutit loppet om hon hade förstått innebörden av pulslagen.

Det tog sin tid att få kroppen i balans igen.

Charlotte Kalla har missat världscupen hela hösten, men gör comeback i Tour de Ski i Val Mustair på nyårsafton.

Hon gör det efter en julhelg hemma i Tärendö.

– Jag har väldigt häftiga minnen från Touren 2008. Det är en härlig tävlingsform. Att vara på tå och ladda om, säger hon.

Åker du hela Touren?

– Nej, jag har inte bestämt mig. Det kan bli hela, men det kan bli att jag kör de fyra första etapperna också.

Med sig in i tävlingen har Charlotte Kalla Inizio-undersökningen.

Charlotte Kalla är ett av Sveriges starkaste varumärken även ett resultatmässigt svagare år och en ensamsatsning utanför landslaget.

Samtidigt avslöjar undersökningen att skidåkningen är folkkär. Bland de sju främsta finns även Johan Olsson och Stina Nilsson

– Det beror nog på våra framgångar som varit över de senaste åren på mästerskap framförallt. Och historiskt sett en framgångsrik sport. Det har funnits många skidkungar, inte fullt så många drottningar, säger Charlotte Kalla.

Men det har hon själv ändrat på.

SE RESULTATET AV HELA UNDERSÖKNINGEN HÄR


Foto: BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Charlotte Kalla om Zlatan Ibrahimovic:

– Vilken bollbegåvning han är, jag är inte förvånad över att han vinner omröstningen. Jag tycker att han håller en hög lägstanivå och är som bäst när det gäller. Det kan inspirera mig. Det plus att han lagt ner så mycket hårt arbete. Man vet att det ligger mycket hårt arbete bakom hans framgångar. Man kan bara om man vill.

Kalla om Sarah Sjöström:

– Hon är också inspirerande, det var läckert att se  att hon grejade pressen som blir för ett OS som bara är vart fjärde år. Det är mycket vilja som ska kanaliseras rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM