Han är legendarens största mardröm

Patriots Tom Brady och Broncos Von Miller.
Patriots Tom Brady och Broncos Von Miller.

Vissa saker förändras aldrig.

New England Patriots är en av huvudfavoriterna till Super Bowl.

Och quarterbacken Tom Brady dominerar MVP-snacket.

Men det finns ett lag, och framför allt en spelare, som Brady och Patriots drömmer mardrömmar om.

Räkna med att Brady på söndag kväll kastar oroliga blickar var han har Denvers fruktade tacklingsmaskin Von Miller.

I fjol, när New England Patriots var på väg mot ännu en Super Bowl, sprang man in i Denver Broncos. Eller rättare sagt, Broncos sprang in i dem och vann AFC Championsship-duellen. Brady tacklades 19 gånger, den högsta noteringen för en quarterback sedan 2006. Han blev även sackad 2,5 gång av Von Miller som dessutom svarade för en interception.

Även lagens tidigare möten den säsongen slutade i Broncosseger, som sedan gick vidare och vann Super Bowl i legendaren Peyton Mannings sista match.

Brady har ett record på 2–7 på Sports Authority Field at Mile High, vilket är den sämsta bortamatch-statistiken i hans karriär, så att prata om ett bogeyteam är verkligen ingen överdrift. På söndag kväll möts de i just Denver och Patriots har många anledningar att överkomma sin rädsla för spöket.

Framför allt för att man kan säkra slutspelsplats. Men på kuppen även krossa Broncos slutspelsdrömmar.

Broncos har haft en trög säsong och står på 8–5. Regerande mästaren har inte råd med så många fler förluster då ett koppel lag flåsar i nacken. Problemen beror inte så mycket på att Manning slutat, arvtagaren Trevor Siemian har gjort det helt okej. Nej, snarare handlar det om att springspelet kört fast sedan CJ Anderson pajat sitt knä i oktober.

Ett etablerat springspel är grundstenen i head coach Gary Kubiaks filosofi. Nu får han inte i gång den offensiva produktionen. Broncos är till exempel bara rankat som 19:e NFL-lag i passade yards – och 27:a i rushing.

Istället får deras erkänt starka försvar bära en orimligt stor del av lasten. Och det har så här långt hållit nere motståndarnas poäng till 18,6/match vilket är sjätte bäst av alla lag. Och i den försvarsmuren är Von Miller en stenhård och bärande komponent.

27-åringen från Dallas, Texas, är extremt snabb och atletisk med en oerhörd motor.

För att Brady ska kunna freda sig från Miller krävs att han får bästa tänkbara hjälp av sin offensiva linje. Brady är även känd för att göra sig av med bollen otroligt snabbt, gärna runt två sekunder. Men två sekunder är tillräckligt för att hinna få Miller på sig.

Ett lag som hoppas att Brady ska hinna undan Millers attacker är Miami Dolphins som ligger på samma antal segrar som Broncos i wild card-racet.

Dolphins spelar redan på lördag kväll mot New York Jets, och de gör det med sin reserv-QB sedan Ryan Tannehill skadat sitt knä. Det värsta befarades i form av avslitna korsband.

Men läkarundersökningar visade att det ”bara” rörde sig om uttänjda ledband. Dock kan Tannehill tidigast vara tillbaka i spel om två veckor. Under tiden får man förlita sig till Matt Moore, som senast han var Dolphins förstaval, 2011, kastade nio interceptions och sackades hela 36 gånger.

Moore som är känd för sitt chansartade spel är övertygad om att han ska föra Dolphins till slutspel. Ibland är det tur att minnet är kort.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.