Hon blir första kvinna som styr – på 113 år

Foto: SVENSKA GOLFFÖRBUNDET
Maria Möller.
SPORTBLADET

Tor, Ivar, Gustav, Henry, Lennart och Prins Bertil; raden av män som styrt det svenska golfförbundet är lång.

Men 113 år efter grundandet är det dags för Maria. 

– Jag vill tro att jag kan inspirera andra kvinnor, säger nyvalda ordföranden Maria Möller. 

Då och då kommer det små nyhetsnotiser från golfvärlden som får den svenska idrottsmyllan att samfällt skaka på huvudet. Som när den irländska golfklubben Portmarnock Golf drog ärendet om att förbjuda kvinnor att spela på deras bana ända upp till högsta domstolen, eller det faktum att det dröjde till 2012 innan anrika Augusta valde in sina första två kvinnliga medlemmar. 

Maria Möller suckar lite. 

– Det är ingen som kan ställa upp på det, inget vi i Sverige överhuvudtaget kan hålla med om. Men jag tycker det är bra att det uppmärksammas, det gör att synen förändras. Det är bara omodernt och kommer att försvinna. Ingen förstår det här, allra minst vi i svenska förbundet. 

”För få kvinnor”

Nu är det som sagt ingen bild av svensk golf nyheterna från Irland och Augusta målar upp. Men när Maria Möller under söndagen valdes till golfförbundets ordförande är hon trots allt den första kvinnan på posten under förbundets 113 år. 

Det var dags nu va? 

– Ja, det kan man väl tycka, visst är det så. 

– Det är tyvärr lite för få kvinnor i ledande positioner i golfen, förhoppningsvis kan det här hjälpa till att ändra på det. 

Du har varit styrelseledamot i två år, redan när du valdes in fick du frågor om när du skulle bli ordförande, har det varit en plan från start? 

– Det har nog varit en del som tyckt att det skulle bli så från start, ja. Men sådant vet man aldrig. 

Till vardags är hon chefförhandlare och chefsjurist på arbetsgivarorganisationen Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA). Där ingår landets golfanläggningar och på det viset väcktes intresset för sporten för tio år sedan. En kärlek som växte sig stark direkt. 

– Ja, jag har 4,5 i handicap nu, det har gått hyfsat bra, säger hon blygsamt. 

”Vill inspirera”

Men även på banan är det lätt att känna sig ensam som kvinna. Endast 28 procent av alla golfspelare är kvinnor. 

– Fördomarna om att sporten är gubbig finns, men golfen är modernare än så. 28 procent kvinnliga golfspelare är näst högst i Europa men självklart måste det bli fler. Vi har en förändringsprocess inom golfen som heter ”Vision 50/50” som ska få in kvinnor i sporten och i ledande positioner, säger hon och hoppas att hennes nya roll kan inspirera: 

– Jag vill tro att jag kan inspirera andra därute som funderar på motsvarande uppdrag att göra det. 

Sporten i stort har haft en vikande trend i några år. Men precis lagom till att Maria Möller tar över rodret har medlemsraset planat ut. 

– Förra året tillkom det 10 000 medlemmar netto, vilket är väldigt positivt. Det kan nog vara Stenson- och OS-effekten kombinerat med golfklubbarnas modernisering av medlemskap. Nu gäller det att hålla i det här. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf