Heta känslor inför Sjarapovas comeback

Foto: Christophe Ena/AP/TT
Maria Sjarapova gör comeback i Stuttgarts WTA-turnering efter den 15 månader långa dopningsavstängningen. Arkivbild.

avTT-AFP

SPORTBLADET

Maria Sjarapovas tenniscomeback glädjer vissa. Andra, som polskan Agnieszka Radwanska, är rejält irriterade och anser att ryskan särbehandlas.

I den andra omgången av Stuttgarts WTA-turnering kan de drabba samman.

Räkna med ett hett möte om både Maria Sjarapova och Agnieszka Radwanska tar sig förbi den första omgången av Stuttgarts WTA-turnering.

Då ställs de mot varandra: den ryska superstjärnan, som precis avverkat 15 månaders dopningsavstängning, och världsåttan från Polen, en av spelarna som allra hårdast har kritiserat Stuttgart för att ha gett ett wildcard till Sjarapova.

– Den här typen av biljett in i turneringen borde vara till för spelare som har tappat i rankning på grund av skada, sjukdom eller någon annan oväntad händelse. Inte för någon som har stängts av för dopning. Maria borde ta sig tillbaka på något annat sätt, genom att börja med mindre turneringar, säger Agnieszka Radwanska.

"Otydlig information"

Maria Sjarapova, med fem grand slam-titlar under karriären, testades positivt för meldonium i samband med förra årets Australian Open. Hon hävdar själv att ämnet, som förbjöds vid föregående årsskifte, fanns i en hjärtmedicin som hon har tagit de senaste tio åren.

Hon har också beskyllt tennisrörelsen för att ha misslyckats med att på ett tydligt sätt informera om vilka ämnen som är nya på förbudslistan, och att informationen "gömts undan i nyhetsbrev och på hemsidor".

Hennes avstängning tar slut på onsdag, och samma dag möter hon italienskan Roberta Vinci i den första omgången i Stuttgart. Någon oro för att inte bli välkomnad med öppna armar känner hon inte.

– Det är mitt minsta bekymmer. Jag vet att jag är respekterad inom min idrott. Det ser jag på hur motståndarna spelar mot mig, säger Maria Sjarapova.

Får även stöd

Comebacken har verkligen delat upp tennisvärlden i två läger. Många håller med Radwanska, bland dessa finns danskan Caroline Wozniacki, tyska världstvåan Angelique Kerber och världsettan på herrsidan Andy Murray.

– Det går verkligen att ifrågasätta, att man tillåter en fortfarande avstängd spelare, oavsett vem det är, att spela en turnering. Det är respektlöst av turneringen mot de andra spelarna och WTA-touren. Men det är som det är. Tydligen vrider man och vänder på regler beroende på vem som frågar, säger Wozniacki.

Andra, som vitryskan Victoria Azarenka och serben Novak Djokovic, ställer sig på Sjarapovas sida.

– Jag tror att det är bra för tennisen. Hon har en så enormt stor fanskara och självklart gör det här att det finns ett extra stort intresse för att se hur hon kommer att klara sig, så jag tror att det är bra för tennisen, bra underhållning, säger Azarenka.

Bara avundsjuka

Maria Sjarapovas agent Max Eisenbud tror bara att kritiken handlar om avundsjuka och rädsla, eftersom ryskan också jagar ett wildcard till nästa månads grand slam-turnering Franska mästerskapen i Paris.

När de vanliga förhandsfavoriterna saknas, som nyblivna mammorna Victoria Azarenka och Petra Kvitova samt gravida Serena Williams, tror Eisenbud att flera spelare ser den här säsongen som ett unikt tillfälle att ta hem en av de stora titlarna.

– Alla de här spelarna som Radwanska och Caroline Wozniacki, som aldrig har vunnit en grand slam och har fått se sig passerade av nästa generation, gör så klart bäst i att hålla Maria borta från Paris, säger Max Eisenbud.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis

WTA