Anna Haag: ”Det är bara idioti”

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Haag
Foto: BILDBYRÅN/INSTAGRAM
Anna Haag

SPORTBLADET

Norska stjärnorna har varnats för att lägga upp bilder på sina vältränade kroppar i sociala medier.

Sverige har inte fått några liknande förhållningsregler – men Anna Haag tänker på problemen varje dag.

– Sociala medier är en chans att vara en god förebild och kanske vara en motpol till det som inte är lika sunt, säger hon.

Norska skidförbundet jobbar strukturerat för att förebygga och komma åt ätstörningar bland sina åkare. Som en del i det har de norska stjärnorna blivit uppmärksammade på hur de visar upp sina vältränade kroppar i sociala medier

– De mest vältränade elitåkarna ser väldigt trimmade ut med mycket muskler och lite underhudsfett. Men det är inte naturligt för yngre åkare att ha sådana kroppar. Då måste deras förebilder vara förnuftiga i vilket sätt de visar upp sig på, har Brit Baldishol, utvecklschef på Norges skidförbund, tidigare sagt till Dagbladet.

– För de yngre som ser oss som förebilder kan det få lite fel konsekvenser om vi inte tänker oss för, sa Ingvild Flugstad Östberg till Sportbladet i våras.

”Det är bara idioti”

Sverige har inte fått några liknande förhållningsregler, men Anna Haag reflekterar över dilemmat varje dag.

– Det är sunt förnuft som gäller, men jag tänker mycket på det. Jag tycker att sociala medier är en chans att vara en god förebild och kanske vara en motpol till det som inte är lika sunt, säger hon och fortsätter: 

– Jag vill visa att vi är vanliga människor vi också, även om vi är elitidrottare. Jag äter godis och tårta och jag kan ta ett glas champagne om det är så. På mina vilodagar ligger jag i soffan och är inte ute och hetstränar. Jag hatar hashtaggen vågavägravila, det är bara idioti. Lyssna på din kropp och vad den behöver och följ det. 

Det är viktig att visa upp båda sidor 

– Ja. Vi är inga monster och inga maskiner framför allt. Vi har känslor och bra och dåliga dagar. Jag känner ett visst ansvar i det. Ibland kanske man inte orkar lägga ut när det inte är så bra för man orkar inte ta den fajten just då, men jag tror att det är viktigt att också våga visa sig mänsklig och svag.

Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE