Svensken tog ny pallplats i världscupen

Foto: Martti Kainulainen / TT / NTB Scanpix
von Eckermann med Mary Lou.

avElisabet Hoff

SPORTBLADET

Henrik von Eckermann åter på pallplats i Världscupen. Denna gång i söndagens hoppning i Lyon där han blev tvåa med en Mary Lou i toppform.

Därmed tar han ledningen i VC-tabellen. 

– En trevlig känsla, säger svensken som siktar på finalen i vår.

Henrik von Eckermann var sist ut av de elva ryttarna i omhoppningen i Lyon, ett kalasläge han inte tänkte kasta bort. Fransmannen Simon Delestre hade då ridit ruggigt snabbt på 37.72 och gått upp i ledning. 

– Jag hade sett hans runda och visste vad som gällde. Min plan höll, men mot sista hindret tog jag för säkerts skull en förhållning istället för att bara fortsätta framåt. Hade jag inte gjort det hade jag nog klarat Delestres tid, säger svensken som felfritt gick i mål på 38.35 sekunder.

Det räckte gott och väl för att slå schweizaren Steve Guerdats 39.05 sekunder. 

– Mary Lou var helt fantastisk. I grundomgången hoppade hon makalöst, säger von Eckermann som nu bara kan hoppas på att stoet håller sig oskadd och att han får behålla henne.

– Det är ju inte min häst så jag vet inte riktigt hur framtiden ser ut. Men till årskiftet blir hon kvar hos mig, så långt är det säkert. 

Närmar sig finalen

Andraplatsen gav 17 VC-poäng att lägga till de 17 poäng von Eckermann tog i Helsingfors för två veckor sedan, även då med en Mary Lou i absolut toppform. Med 34 poäng och ledning i Världscupen efter bara fyra omgångar ser det redan nu ut som von Eckermann kommer ta sig till finalen i Paris i april. 

– Ja, det borde väl funka. Helt säkert är det inte men att redan nu ha 34 poäng är inte helt fel. En trevlig känsla, säger von Eckermann som tog brons i senaste finalen, på Mary Lou.

Nästa start i Världscupen blir Stuttgart om två veckor. Däremellan rider han finalen i Global Champions Tour i Doha, en resa som Mary Lou får stå över. 

Peder Fredricson kunde inte starta med EM-guldhästen H&M All In som är halt, utan lät istället H&M Carat Desire göra debut på VC-nivå i Lyon. Det blev två rivningar men för övrigt en klart godkänd runda. 

ARTIKELN HANDLAR OM