Nära vännen: ”Den pensionerade Bolt är galen”

Foto: TT
Bolt och Spearmon under OS 2012.
SPORTBLADET

När Usain Bolt slog världsrekord på OS i Peking 2008 firade han med en lång utekväll för att dagen efter slå nytt rekord.

Det vittnar sprintstjärnan och den goda vännen Wallace Spearmon om.

– Jag var förvirrad över hur han faktiskt klarade av det, säger han till NBC Sports.

VM i London var tänkt att bli Usain Bolts, 31, definitiva avsked på den stora friidrottsscenen men istället slutade det sista kapitlet i en annars så fantastisk karriär i ett enda stort antiklimax.

I stafetten över 4x100 meter med Jamaica som skulle bli karriärens sista lopp högg det till i vänsterfoten på Bolt innan han sedan föll ihop i smärtor. Därmed lämnade han den stora friidrottsscenen.

Följts åt genom åren

En som följt Usain Bolt sida vid sida genom hela hans karriär är amerikanen och 200-meterspecialisten Wallace Spearmon, 32.

De båda är i dag mycket nära vänner.

När Bolt tog sin första trippel på OS i Peking 2008 (100 meter, 200 meter och 4x100 meter stafett) beskådade Spearmon det från första parkett.

I 200 metersfinalen blev amerikanen diskvalificerad för linjetramp och fick se jamaicanen springa in som OS-mästare på ny världsrekordtid. Därefter festade han rejält i den kinesiska huvudstaden – tillsammans med Spearmon.

”Pensionerade Bolt helt galen”

Spearmon kommer inte ihåg hur länge de var ute den där kvällen i Peking, men minns väl att Bolt, som firade sin 22-års dag i samma veva, avrundande kvällen med att äta minst 20 McNuggets på McDonald’s för att dagen efter springa hem ytterligare ett OS-guld på stafetten.

– Jag var förvirrad över hur han faktiskt klarade av det, säger Spearmon i en intervju med NBC Sports.

Vännen vittnar även om att Bolt brukade festa hårt på festivaler under den tiden på året när de övriga konkurrenter låg i hårdträning inför en ny säsong.

– Han kunde festa och bli jättebakfull och sedan vinna medaljer och slå världsrekord.

På frågan hur den pensionerade Bolt festar jämfört med hur han var som aktiv, är svaret givet.

– Det går inte ens att jämföra. Den pensionerade Bolt är helt galen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Usain Bolt

Peking

Friidrott