”En kvinna beskrev grova sexuella övergrepp”

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

I mer än ett år larmade kollegor om tv-profilens trakasserier.

Ändå fick han behålla sin tjänst.

– En kvinna beskrev grova sexuella övergrepp, säger en anställd på företaget.

I dag är mannen en ofta anlitad expert i SVT:s sportsändningar. Men kanalen hävdar att de inte har någon kännedom om hur han påstås ha betett sig på sin tidigare arbetsplats.

När han lämnade sitt förra jobb kommunicerades att parterna fattat ett gemensamt och odramatiskt beslut att skiljas åt, men nya uppgifter tyder på att så inte var fallet.

Enligt Sportbladets källor hade minst två kvinnor vänt sig till sina chefer och beskrivit sexuella övergrepp som mannen ska ha gjort sig skyldig till. Ändå ska han ha fått jobba kvar i över ett år.

”Två möten – sedan var han borta”

Uppgifterna har bekräftats av företagets chef, som urskuldande medgett att han varit för passiv. Chefen är också tydlig med att experten avskedades till följd av anklagelserna, han sa inte upp sig.

Så vad anklagas mannen för att ha gjort? Sportbladet har pratat med en dåvarande anställd som agerade medan profilen fortfarande tilläts arbeta kvar.

– Jag kom in i ärendet när en av kvinnorna kom till mig. Hon hade berättat om vad hon utsatts för till sina chefer, men de följde inte upp tipsen. Vi hade två korta möten, jag skrev en rapport och sedan var han borta. Det tog kanske en vecka, säger han.

Hur mådde kvinnan?

– Det vill jag inte diskutera, utöver att det var långa möten med starka historier och beskrivningar av grova sexuell övergrepp.

Ovisst om mannen kan jobba kvar

Polisanmälde ni?

– Jag diskuterade det med kvinnan, frågade flera gånger. Hon tänkte igenom det grundligt men kom fram till att det inte skulle hjälpa henne med en polisanmälan. Hon motiverade med att hon inte önskade mer uppmärksamhet runt detta.

Varken tv-experten eller kvinnan vill uttala sig om det inträffade. SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson uppger att hon inte har nog med information för att fatta beslut om profilen kan jobba kvar.

”Jag har också noterat att det florerar en massa uppgifter och rykten just nu och därför behöver jag skapa mig en bättre bild av den dåvarande situationen. Detta arbete pågår just nu” skriver hon i ett mejl till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sport i tv

MeToo