OS i Sydkorea 2018

Sprickan: ”Kan vara anonym informatör”

avSimon Sjöstrand

Det stormar i Ryssland efter de nya dopningsavstängningarna.

Nu pekas längdstjärnan Ilja Tjernousov ut som möjlig ”anonym informatör” – av sin egen landslagstränare.

– Han kan vara en del i konspirationen, säger Jurij Borodavko enligt Gazeta.ru.

Foto: Wikipedia
​Ilja Tjernousov

Domarna mot de ryska längdåkarna fortsätter att hagla.

Först kom beskedet att Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av från OS på livstid och fråntas sina resultat från Sotji-OS 2014, och på torsdagen stod det klart att ytterligare fyra åkare, Alexej Petuchov, Jevgenija Sjapovalova, Maxim Vylegzjanin och Julia Ivanova, går samma öde till mötes.

– Man är glad att de åker dit, men man värderar inte medaljen på alls samma sätt, sa Emil Jönsson, som tillsammans med Teodor Peterson kan titulera sig OS-silvermedaljörer på OS teamsprint.

Bakgrunden till avstängningarna är den så kallade McLaren-rapporten, som avslöjade en statsstyrd rysk massdopning inför och under OS i Sotji.

”Följer med ett leende”

Nu kommer rapporter om att avstängningarna skapat en spricka i det ryska landslaget.

Landslagstränaren Jurij Borodavko misstänker att egna åkaren Ilja Tjernousov, som tog brons på femmilen i Sotji, kan ha avslöjat sina landsmän för egen vinning.

Tjernousov pekas inte ut i McLaren-rapporten och ser nu ut att kunna tillgodoräkna sig guldet på femmilen när Legkov och Vylegzjanin blivit diskade.

– Enda anledningen till att han (Tjernousov) kan känna sig trygg skulle vara om han var en del i den här konspirationen och har angett sina kollegor och kamrater. Han följer väl allt det här med ett leende och hoppas få den där medaljen, säger Jurij Borodavko enligt sajten Gazeta.ru.

”Finns inga bevis”

– Han skulle kunna vara en av de anonyma informatörerna. Han har inte kommit med en enda stöttande kommentar till de avstängda åkarna, som faktiskt hjälpte honom till OS-medaljen, säger Borodavko.

Samtidigt är han noga med att understryka att ingen av åkarna har testat positivt för dopning.

– Det finns inga bevis. Varför ta ifrån dem sina medaljer?