Kajsa Kling tar paus från skidåkningen

avMalin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP/Pontus Orre

Kajsa Kling har varit Sveriges enda farthopp de senaste säsongerna.

Nu tar stjärnan en timeout från skidåkningen på grund av en depression.

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla, säger hon.

Kajsa Kling hade inte den säsong hon hoppats i fjol och avslutade säsongen i förtid efter VM. Nu tar fartspecialisten en timeout från skidåkningen.

Anledningen är att hon drabbats av en depression.

– Jag mår inte bra och då behöver jag kunna koppla bort den mentala stress det innebär att tävla. Jag vill just nu fokusera på mig själv för att ta mig vidare, säger hon i ett pressmeddelande.

”Tung period i livet”

Beslutet att skjuta på tävlingssäsongen har tagit i samråd med läkare och landslagsledning.

– Depression som sjukdom kan ge en mängd olika symptom, som orkeslöshet, nedstämdhet och så vidare, men också nedsatt fokus och koncentrationsförmåga, och det är naturligtvis inte bra om en ska åka skidor i höga hastigheter, säger landslagsläkaren Per Liljeholm i ett pressmeddelande.

Kling vill nu fokusera på sin egen hälsa, men poängterar att allt inte bara är mörkt.

– Det är inte så att jag mår dåligt varje dag, men det är mer att det är en tung period i livet och då behöver jag fokusera på rätt saker. Nu är det viktigaste att jag sätter min egen hälsa i första hand. Sen får vi se hur lång tid det tar innan jag mår bra igen och det är först då jag kommer tillbaka till skidåkningen.

Kling har varit på pallen två gånger i världscupen och har radat upp topp tio-placeringar i störtlopp och Super G de senaste säsongerna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM