”Schumacher är min största inspiration”

Foto: Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

Han har precis förlorat en VM-titel, men deppar inte.

Istället tar Sebastian Vettel hjälp av Michael Schumacher och ökar satsningen inför 2018.

– Jag ska göra allt för att Lewis inte vinner en femte titel, säger tysken.

Just kampen om den femte titeln kommer att göra F1 extra intressant 2018, inför den säsongen har Lewis Hamilton och Sebastian Vettel tagit fyra VM-titlar var.

Båda är extremt motiverade för att vinna den femte - och för att inte den andra ska bli först till fem.

– Det är inte många idrottsmän, oavsett gren, som vunnit fyra VM-titlar och det är en ära att vara en av dem, säger Sebastian Vettel till Sport Bild.

– Sett över hela  årets säsong var Lewis bäst och därför förtjänar han årets titel. Så enkelt är det.

”Lewis har svagheter”

Men tysken ser inte lika lättsinnigt på framtiden. Det är bara två F1-förare som vunnit fem titlar, Juan-Manuel Fangio och Michael Schumacher, och Vettel vill mer än gärna bli den tredje och ge Ferrari sin första VM-titel sedan 2007.

– Jag ska göra allt för att Lewis inte vinner en femte titel. 2017 var ett år, 2018 är en annan historia. Då börjar vi om från noll. Vi är på rätt väg och jag är övertygad om att vi kan vinna 2018, säger tysken.

– Lewis har varit bäst de senaste åren och han har många styrkor, men han har också svagheter och de lyckades vi nyttja i år. Det ska vi försöka göra i framtiden också.

Han vet att det inte räcker att vara bra för att besegra Lewis Hamilton och Mercedes. Han vet att han och Ferrari måste göra en perfekt säsong, därför har han redan nu flyttat fokus mot 2018. Han har bland annat valt bort Race of Champions, en tävling som han kört regelbundet sedan 2009. Istället ska han att tillbringa mer tid i fabriken och köra fler kilometer i simulatorn.

”Schumacher min inspiration”

– Jämför man Ferrari 2014 med dagens team är det mycket som har hänt, förklarar den 30-årige tysken som lämnade Red Bull för Ferrari 2014.

– Då var teamet kört i botten, men i år har vi vunnit lopp regelbundet och det tack vare vår egen prestation.

För att lyckas nästa år hämtar han inspiration hos sin gode vän, den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher. Schumi är inte återställd efter den svåra skidolyckan 2013, men han betyder mycket för Vettels satsning.

– Mitt mål är och förblir att ta Ferrari tillbaka till toppen, säger Sebastian Vettel.

– Jag tror att det är magiskt att vinna en titel till Maranello, på det sättet som Michael Schumacher gjorde. Han är fortfarande min allra största inspirationskälla.

Foto: TT
Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM