Tagit hjälp – för att överleva kvarten

Foto: Bildbyrån
Sam Hallam och Niklas Jihde ska hjälpa Växjö.
SPORTBLADET

Tre raka slutspel och tre raka uttåg i kvartsfinalen.

Nu vill Växjö ta nästa steg och då har man tagit hjälp utifrån – av Niklas Jihde och Sam Hallam.

– De har gjort ett fantastiskt bra intryck, säger tränaren Niklas Nordén.

Växjö har gjort succé sedan man gick upp i SSL 2013.

Laget har förbättrat placeringen i tabellen varje år och tagit sig till slutspel varje säsong.

Men väl i slutspel har det tagit stopp.

Alla tre åren har man åkt ut direkt i kvarten. I år vill klubben ta nästa steg och för att lyckas med det har man tagit hjälp av två lokala profiler som varit med och vunnit på högsta nivå.

”Fantastiskt bra intryck”

De senaste veckorna har Niklas Jihde, en av världens bästa spelare genom tiderna, och Sam Hallam, hockeytränare i Växjö Lakers som tog SM-guld 2015, varit inbjudna för att prata med spelartruppen.

Allt med fokus på att bli ett bättre slutspelslag.

– I år har vi jobbat tidigt med att förbereda oss för slutspel och de här besöken har varit en del i det, säger Niklas Nordén.

– Ärligt talat så tycker jag att ledare generellt är dåliga på att släppa på sin prestige i sådana här sammanhang, att man inte vill släppa in andra, men att Niklas och Sam kommit till oss har gett mig mycket och jag tror det gett spelarna mycket också. De har gjort ett fantastiskt bra intryck.

Vad har det gett?

– Olika saker. Niklas har pratat med våra poängspelare om attityd och sina erfarenheter från att vinna VM och SM, medan Sam mer pratade ur ett coachperspektiv och om laget i stort. Det blev en del hockeysnack, men det spelar inte så stor roll eftersom lagtermerna är ungefär desamma.

Gör ni det här för att skrämma bort kvartsfinalspöket?

– Jag tycker inte det finns något. Vi har tagit kliv framåt hela tiden och nu vill vi ta ett steg till i slutspelet, svårare än så är det inte.

”De vill ta bort sitt spöke”

Lagkaptenen Filip Kjellsson om besöken:

– Jihde pratade mest om det individuella planet, om att våga sticka ut och våga avgöra matcher, medan Sam mer fokuserade på laget, hur man får med sig hela gruppen i ett slutspel, säger han.

– Det mesta var ganska likt det vi själva snackat om, vilket var befriande på något sätt. Att få bekräftat att vi är på rätt väg. Egentligen är det inga hemligheter utan klassiska klyschor, men det är alltid nyttigt att höra andras erfarenheter.

I kvartsfinal ställs Växjö mot Pixbo.

– De har åkt ut i kvartsfinal de två senaste åren så de vill ta bort sitt spöke. Det blir en väldigt tuff serie, säger Kjellsson.

FAKTA

JONAS GUSTAVSSON TIPPAR KVARTSFINALERNA

Falun - Helsingborg 4–0: Helsingborg toppade tabellen vid juluppehållet men har sedan fallit som en sten och formen under 2017 har varit usel. Visst har skåningarna några spetsar i världsklass och SSL:s bästa målvakt i Jonathan Paulsson - men det räcker inte mot Falun som har världens bästa femma och ett klart bättre lag överlag.

Växjö - Pixbo 4–2: Pixbo har misslyckats kapitalt i slutspelet de två senaste åren och det finns inget som tyder på att det skulle bli annorlunda i år. Laget gjorde en bra höst men har dippat under våren. Samtidigt har succélaget Växjö gjort en väldigt homogen säsong och känns betydligt tyngre än motståndarna.

Mullsjö - Linköping 4–3: Den på förhand absolut hetaste och jämnaste matchserien mellan två lag som visat en hög lägstanivå under en väldigt lång tid. Detta kommer bli en jämn, fysisk och känslofylld serie och det skulle inte förvåna om det blir ett par sudden death-avgöranden fram till den sjunde matchen. Helt öppet - men Mullsjö tar det i kraft av hemmafördel.

Storvreta - Dalen 4–2: Storvreta, som vann guld ifjol, har inte imponerat i slutspurten av serien och har haft stort trubbel med Dalen under säsongen. Trots det går Uppsalalaget in som knapp favorit och lagets spets är trots allt betydligt vassare än Umeålagets och det bör ge utslag i slutändan.