Alfelt: En av de mest självsäkra jag mött

Foto: TT
SPORTBLADET

OSLO. Klara Svensson är en modemedveten makeupartist och parfymexpert som gillar att sjunga. En vacker bild.

Hennes andra sida är betydligt obehagligare. Boxaren Klara Svensson som åkt till Norge för att erövra världen med våld.

Som uppvärmning spottade hon på myten om den norska leende nationalikonen Cecilia Brækhus och målade i stället ut The First Lady som ett egoistiskt svin.

Ja, Klara använde självklart inte ordet svin när hon pratade om de ”sinnessjuka saker” Brækhus utsatt medarbetare och andra i sin närhet för, men andemeningen när vi pratade i Radisson Blus hotellobby gick inte att ta miste på.

Aldrig varit populär

Inom boxningen har Brækhus så länge jag minns aldrig varit populär. Hon har målmedvetet utnyttjat andra för att bygga sin egen karriär mot den absoluta toppen och sen cashat in när det blivit läge för det. Hennes beskrivning i onsdags av uppbrottet från Sauerland där hon under sju år slipades till den världsstjärna hon är haltade.

Brækhus sa att hon lämnade för att hon ville bli sin egen promotor men hon gick faktiskt till bröderna Klytjkos stall K2 först innan hon bröt med dem och sen blev sin egen promotor. Smart agerat eftersom den nya norska regeringen då visat intresse för att bryta upp proffsförbudet med hänvisning till just att den omåttligt populära Cecilia Brækhus borde få utöva sitt yrke på hemmaplan.

Statsministern Erna Solberg har njutit av att kunna ståta med att hon minsann bjudit skådespel åt folket och Brækhus kunde förra hösten stoppa ett tiotal miljoner i egna fickor efter The Homecoming, första proffsboxningsgalan på 35 år i Norge inför 10 000 åskådare i Spektrum.

Med det norska slopandet av förbudet försvann stora intäkter för hotellen i danska Fredrikshamn där Brækhus tidigare gått flera matcher på Sauerlands Nordic Fight Nights. Jag har själv många gånger bott på samma hotell som de norska fansen och kan berätta att efter två på eftermiddagen gick det inte att beställa in en öl, eller något annat innehållande alkohol för den delen. Allt var uppdrucket.

”Cecilia är bra på att skratta”

När jag träffade Klara i helgen påminde jag om Brækhus hånskratt till svar på Klaras uttalande om att hon blev stärkt i sin tro på att Brækhus gick att besegra efter att Klara sett hennes snabba knockoutseger i The Homecoming.

– Cecilia är bra på att skratta, blev Klaras snabba svar och kanske ligger det mer i det svaret än man först tror.

Cecilia Brækhus har blivit en exotisk frukt i den norska helyllegåpåturmentaliteten. En annorlunda fågel i en väldigt annorlunda sport, som till och med var förbjuden. Hon kom fram i rätt tid, blev världens bäste och ingen brydde sig egentligen om mer än att hon log vackert med bländvita tänder när hon svarade på frågor. Personen Cecilia Brækhus har kanske aldrig ens efterfrågats av norrmännen.

Sauerland skickade i förra veckan ut ett pressmeddelande där Klaras tränare Joey Gamache anklagade Brækhus för att vara en fuskare i ringen. Kittlande såklart, men jag har sett en hel del av norskans matcher och har aldrig sett någon som hon behövt ta till ojusta metoder i för att vinna. Slag i nacken i stridens hetta har garanterat varenda boxare skickat iväg.

Av det jag sett med Brækhus har hon helt enkelt varit suverän i varenda fight och det är ju så med stalls pressreleaser inför matcher att deras syfte är att få media att nappa och göra rubriker/artiklar som ökar intresset för deras boxare. Åtminstone bra mycket mer det än att vara ämnade som underbyggda dokument berättandes nödvändiga sanningar.

Det intressanta var Brækhus reaktion. Hon blev arg. Mycket arg redan samma dag det skickades ut och sen gnagde det tydligen i henne hela tiden fram till onsdagens pressträff då hon hamnade i ett ordkrig med Nisse Sauerland och Gamache.

En stor mästare kunde tagit kritiken med ett leende och en axelryckning. Hon är ju bra på skratt och leenden.

Spelar snacket någon roll?

Så frågan är nu. Har Klara Svensson rätt i att Cecilia Brækhus aldrig mött någon som tar så stor plats som Klara gör? Den första som verkligen tror att hon kan besegra legenden?

Kanske.

Nästa fråga är den tunga. Spelar det någon roll i ringen i kväll?

Brækhus är för mig fortfarande jättefavorit. Jag har aldrig sett en kvinna boxas så likt männen gör som hon. Men Klara Svensson överraskar mig ständigt numera.

Hon är en av de mest självsäkra idrottskvinnor jag stött på. Hon kommer inte att vara det minsta rädd när hon går in i ringen. Det enda hon kommer att vara orolig för är att hon inte ska få ut det bästa av sig själv och bli den första att vinna över Cecilia Brækhus.

Fredag kväll i Spektrum blir en helsickes spännande kväll. Bara två stora mästare har slutat obesegrade, Rocky Marciano och Floyd Mayweather Jr. Klara Svensson tänker inte ge Cecilia Brækhus den möjligheten.

Och till alla er som tar allt så bokstavligt vill jag påpeka att när jag inledningsvis skriver att Klara har en obehaglig sida så ska ni inte ta det så allvarligt. Klara Svensson är en väldigt social och trevlig kvinna men hade jag hamnat i en boxningsring med henne hade jag kastat mig på rygg redan vid snuddandet av handskar...

avStefan Alfelt