Lewis Hamilton vann Kinas GP

SPORTBLADET

Lewis Hamilton tog starten i KInas GP.

Han tog årets första seger - men han han fick tufft motstånd.

– Detta kan bli det jämnaste VM som jag någonsin har upplevt, säger han.

Foto: ALY SONG / X01793

Det var blött när Kinas GP startade i Shanghai och alla bilarna utom Carlos Sainz inledde på intermediates. Tidigt i loppet snurrade Lance Stroll av och även Saubers Antonio Giovanazzi kraschade vilket gjorde att säkerhetsbilen var ute på banan och där gjorde ferraris Sebastian Vettel sitt största misstag för dagen:

– Vi gick in i depå när det var den virtuella säkerhetsbilen för att vara först in av alla, men när banan var torr igen och ag väl fått fart på mina slicks så kom nästa säkerhetsbil ut och då tappade jag min fördel, säger Sebastian Vettel som vann premiären på presskonferensen.

– Det är mycket möjligt att jag tappade segern där. Det var vår chans, men det funkade inte den här gången.

Istället var det Mercedes Lewis Hamilton som tog greppet om loppet. Han kontrollerade loppet från start till mål och tog sin första seger för säsongen, sin femte i Kina.

– Det var ett fantastiskt lopp, säger han när han står på prispallen efter loppet.

– Det var väldigt svårt att välja om vi skulle köra på intermediates eller slicks. På ena sidan av vägbanan var det blött och på den andra var det torrt. Det gjorde att vi var tugna att ha en mycket bra kontroll både på däcken och på banan och det var väldigt svårt.

Lewis Hamilton vann Kinas GP

Men han gjorde allt rätt och nu har han en seger och en andra plats, på två lopp, det är samma resultat som Ferraris Sebastian Vettel som var tvåa i Kina.

– Jag ser fram emot den fortsatta duellen mot Vettel och de andra killarna. Det är så jämnt i år, under de 20 sista varven så turades vi om att köra det snabbaste varvet och pressade varandra, säger Hamilton.

– Vi njuter verkligen av VM i år. Bilarna är betydligt bättre i år och de får även oss förare att framstå som bättre för de är allt annat än enkla att köra.

Verstappens galna jakt

Mest av alla imponerade Red Bulls Max Verstappen. Verstappen startade på plats 16 och körde upp sig till plats tre i mål.

– Det var en enorm utmaning. Jag tror att jag körde om nio bilar det första varvet, säger han.

– Det var lite som att spela ett dataspel. Jag är extremt nöjd med loppet eftersom det var så svåra väderförhållanden och jag hade väldigt liten erfarenhet av att köra den nya bilen i vätan. Det gjorde att det var svårt att hitta rätt balans.

Ericssons däckproblem

För Marcus Ericsson var det däremot ingen rolig söndag. Han körde ett lopp längst bak i kön och gick i mål som 15:e man.

– Min start var bra, det var första varvet också, men under VSC bytte vi till mjuka däck även om vi visste att banan var blöt på sina håll och efter det bytet så var det rätt svårt, säger Ericsson.

– Det var svåra förhållanden och det var låg temperatur i asfalten vilket gjorde att det var svårt att få däcken att jobba bra. Jag hade problem med däcken under hela loppet, jag fick dem aldrig att arbeta i rätt fönster. Nu ser jag fram mot Bahrains GP.

Se fler höjdpunkter på och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på

ARTIKELN HANDLAR OM