”Skulle riva av staven och kasta till honom”

SPORTBLADET

LAHTIS. Johan Olsson är världsmästare på fem mil, Martin Johansson ska ­göra sitt första VM-lopp i  Lahtis och Jens Burman ­jagar erfarenhet för framtiden.

Men alla står de på startlinjen med målet att hjälpa fram Marcus Hellner till guld. 

– Vi ska vara i närheten och skydda honom, säger Johan Olsson. 

Svenska herrarna har inte lämnat ett mästerskap utan individuell medalj sedan 1999 och inte utan guld sedan Liberec 2009. 

Ska den sviten leva är det bara dagens femmil kvar att hoppas på. Och alla i det svenska laget är överens: Marcus Hellner är den som ska fixa det. 

För även om Johan Olsson ändrade sig och valde att köra så gör han det lika mycket för Hellners skull som för sina egna möjligheter. 

Redo att offra sig

Han går så långt att han offrar sitt lopp om oturen skulle vara framme för Hellner. 

– Det man kanske först och främst kan göra är att vara i närheten och skydda honom så de andra håller avstånd. Så att ingen åker på hans stavar och riskerar att det går av. Är det till och med så illa att jag är med, men har kramp i både armar och ben med fem kilometer kvar, så är det bara att riva av sig staven och kasta den till honom, säger Olsson. 

Martin Johansson håller med.

– Det är såklart att Marcus har bäst chans på förhand. Han är kapten. Men det är begränsat hur mycket man kan göra för varandra. Det kan vara stavar och kanske att kunna släppa in varandra på ett led och så. 

Jens Burman är också ­inne på att han kanske inte orkar eller kan göra så mycket dragjobb. Men om Marcus är stark och försöker rycka är han inne på att han kanske kan stoppa upp fältet bakom. 

– Ja, då är det bara att lägga sig pladask i spåret. 

Marcus Hellner är tacksam för lagets intentioner, men tror inte det får så stor effekt i loppet. 

– Det är en bra tanke, men svårt att få till. Vi har försökt det tidigare men det hjälper inte så mycket, säger han. 

”Grisa sig in i kaklet”

Lerdalasonen har fokuserat mycket mer på femmilen än vid tidigare mästerskap och räknar med en hög fart från början i ett plågsamt lopp. 

– Ofta måste man igenom en viss period i loppet där du är trött. Man måste grisa sig in i kaklet för att sedan komma igen.

Ska han ta sin första individuella distansmedalj på ett VM ska mycket stämma. 

– Först ska jag ha en kanondag och hänga med till slutet. Sen får det inte vara för många spurtare och starka avslutare med. 

– Det känns bra, jag är taggad. Det ska bli spännande att se vad det kan bli. 

ARTIKELN HANDLAR OM