”Har en plan för Glover men ingen plan för barnet”

SPORTBLADET

Han övergav småkriminaliteten, lämnade Arboga, hittade idrotten och blev en av Sveriges få sanna världsstjärnor.

På 30 år har Alexander Gustafsson tagit sig hit.

På en månad kommer allt att förändras.

1 av 4 | Foto: Jerker Ivarsson / AFTONBLADET / 2826

Jumbotronen är nerhissad till Globens golv. Den visar två sammanbitna ansikten, med tillsnörpta munnar och kraftiga skäggväxter. 

Till vänster: Alexander Gustafsson, rankad tvåa i världen i lätt tungvikt, 17 segrar och 4 förluster.

Till höger: tredjerankade brassen Glover Teixeira med facit 26–5.

I verkligheten ser de mildare ut, med försiktigare minspel och lenare hy, där de från ett podium svarar på frågor om den kommande matchen. Glover berömmer sin motståndare. Alexander tycker att brasilianaren slår hårt. Några repliker må se skarpa ut i skrift – "jag ska kasta bomber på honom", "jag kan inte förlora" – men de framförs utan det aggressiva skådespel som hör kampsportsgalor till.

”Jag ser mig själv vinna”

Efteråt vallas kombattanterna runt mellan radiokanaler, tv-bolag och skrivande reportrar. Sist av allt kommer Alexander Gustafsson till mig och tar i hand.

– Alla ställer samma frågor. Förvänta er inga originella svar. 

Var ni inte lite väl ödmjuka mot varandra nyss?

– Jag är mig själv, han är sig själv. Det här är inte WWE. Det är inte wrestling. Amerikanerna showar mycket, jag låter handlingen tala. Det är så jag har funkat i alla år och alltid kommer att göra.

Du sa att det är en fajt du inte kan förlora. Tar du dig an matchen med den känslan?

– Något annat vore konstigt. Jag ser mig själv vinna. Jag ser ett fullsatt Globen, fansen skriker, man kliver in, man levererar.

Hur besatt är du av att vinna?

– Om man ser sig själv vinna när man tränar, när man äter, när man sover, när man är med tjejen, när man är med hundarna… jag vet inte om man kan man kalla sig besatt, men det är så mycket jag tänker på det.

”Är mitt enda fokus”

Hur ser tankarna ut när du äter?

– Min hand uppsträckt. Vinst. That's it.

Alexander Gustafsson har förlorat sitt livs tre viktigaste matcher. Mot Jon Jones och Daniel Cormier torskade han på poäng, mot Anthony Johnson knockades han blodig inför 30 000 stockholmare.

Glover Teixeira är den främste fajtern bakom trion och en seger borde rimligen ge Alexander Gustafsson chans till revansch mot någon av amerikanerna. Men vem? 

– Mitt enda fokus är Glover. Jag ser inte förbi det. Nuet. Tävla mot honom. Leverera inför hemmapublik. När jobbet är avklarat, mission complete, kan vi sätta oss ner och se hur vi ska gå till väga.

Vill du ens ha en titelmatch eller möter du hellre Jon Jones som kommer tillbaka från sin dopningsavstängning i sommar?

– Jag tackar nog inte nej till något av det. Vi får se. Jag har svårt att se den matchen nu. Mitt sinne är helt... swish. Glover Teixeira. Inget annat.

I viktklassen lätt tungvikt är återväxten skral, så med sina 30 år är Alex Gustafsson fortfarande ung. Titelhållaren Daniel Cormier är 38, Glover Teixeira 37. Men ett liv i MMA:ns världstopp har ändå slitit på svenskens kropp och vid två tillfällen har diskbråck i ryggen hindrat honom från att gå matcher.

”Ta sig upp för en trappa gör ont”

Skadan läker aldrig helt utan kräver konstant underhåll.

Hur ont har det gjort som värst?

– Jag har kunnat gå och leva mitt liv, men inte träna på den nivån jag behöver träna. Nu är jag på hundra procent. Det finns inga skavanker.

Har det funnits gånger då du inte har kommit upp för en trappa?

– Det har det. Av olika anledningar. Dels för att jag har haft problem med ryggen under en period och har haft svårt att ta mig någonstans. Och efter matcher, femronderskrig, att ta sig upp för en trappa gör ont. Trappan är alltid jobbig. Sånt är livet som idrottare.

Vad gör du under de åtta veckorna fram till matchen?

– Tränar, äter, sover. Rutin.

Men det sista ordet kan inte rimligen vara helt sant. För tonårsvildingen Alex, han som spred skräck i Arboga och satt i fängelse för misshandel, har vuxit upp, hittat kärleken, skaffat hundar och hus.

I vintras la flickvännen Moa ut en selfie med tröjlinningen lyft över magen. På det bifogade ultraljudet höll en liten krabat upp handen mot munnen.

Dottern är planerad att komma i april. Inom en månad blir Alexander pappa och går den match som ska få tillbaka honom på de förnämsta matchkorten.

”Har en plan för Glover men ingen plan för barnet”

Rutin? Ska vi prata om att du snart ska få barn?

– Det verkar mer intressant än matchen i sig. Ja, det är också en utmaning. Jag har en plan för Glover men ingen plan för barnet. Det är första gången för mig. Det ska bli fantastiskt, men vi får se hur vi lägger upp saker och ting. Tjejen och familjen är medveten om att det är Glover som gäller. Det är fullt fokus på det. Sedan får vi njuta i sommar.

Det verkade som om dottern höll upp armarna på ultraljudet. Är det en liten fajter som kommer ut?

– Ja, det är en riktig fajter. Det har man sett på magen. Hon vill ut snart.

Du skrev häromveckan på Facebook om din rädsla inför att bli förälder. "Hur kan jag lära mitt barn att man ska vara snäll och go men samtidigt självsäker och stark i sig själv?". Ja, hur ska du det?

– Det är den eviga frågan. Det handlar om att hitta någon typ av system som funkar. Det är som när man själv tränar, som livet i övrigt, det handlar om att hela tiden lära sig saker. Göra fel, göra om, göra rätt.

”Hon kommer nog att slippa misstagen”

Du har levt ett speciellt liv. Hoppas du att hennes liknar ditt, att hon gör mycket misstag, eller får en mjukare resa?

– Hon kommer nog att slippa misstagen, för hennes farsa har gjort dem. Man kommer nog kunna se de små tendenserna och hinna stoppa dem i god tid. Jag hoppas att hon får ta del av den erfarenhet i övrigt man har, man reser, man får uppleva sånt här. Hon får vara med på min resa. Det är ett frågetecken för mig. Det ska bli kul.

Du vet om att nyblivna föräldrar inte sover någonting?

– Det gör jag ändå inte så mycket. Det är sant. Jag sover, tränar och sover igen på dagarna. Mitt sätt funkar bra för mig och jag tror att det kommer passa bra när hon föds. Jag är flexibel på jobbet.

Hur lite sover du?

– Fem-sex timmar per natt. Det kanske är mycket för andra men för en idrottare är det lite. Jag får min sömn på dagarna. Jag kör powernaps. Sover på gymmet.

En sista fråga: hur ska du fira efter vinsten?

– Jag bor inte långt härifrån. Åker hem. Tar en bira. Går ut med familjen. Sedan tar jag sommar.