Hatstorm mot OS-sångare – sex personer gripna

Uppdaterad 2024-07-08 | Publicerad 2024-07-07

Aya Nakamura, 29, har rapporterats sjunga på OS-invigningen i Paris.

Nu har sex personer gripits för rasistiska trakasserier mot sångaren, skriver nyhetsbyrån AFP.

Följ ämnen

Ända sedan i våras har Aya Nakamura varit mitt i en politisk storm i Frankrike. När presidenten Emmanuel Macron nämnde att hon kan komma att sjunga Edith Piaf under OS-invigningen i Paris blossade det upp.

Nakamura är född i Bamako, Mali, men familjen flyttade till Parisförorten Aulnay-sous-bois när hon var barn. De senaste åren har hon varit landets mest streamade artist, med jättehitten Djajda från 2018 som det stora genombrottet.

Polis inledde utredning

Högerextrema politiker och konservativa har anklagat henne för att vara ”vulgär” och att inte respektera det franska språket, skriver nyhetsbyrån AFP.

OS 2024 i Paris: Allt om sommar-OS – datum och program

Aya Nakamura.

Polisen inledde en utredning efter att antirasismgruppen LICRA i mars uppmärksammade många rasistiska meddelanden på nätet riktade mot Nakamura.

AFP skriver att sex personer greps i veckan för just rasistiska meddelanden och trakasserier på sociala medier riktade mot Nakamura. De gripna släpptes dagen därpa, säger en källa till nyhetsbyrån, men utredarna har undersökt beslagtaget material.

Backas av Macron

I april fick hon uppbackning av Emmanuel Macron.

– Hon är en av de största franska artisterna. Reaktionerna har chockat mig. Det har varit några riktigt rasistiska reaktioner, sade presidenten.

Följ ämnen i artikeln