”Är inte lättare nu – bara annorlunda...”

1 av 5
Foto: ROB WOOLLARD / AFP
 Alysia Montano med sin dotter.
SPORTBLADET

Alysia Montano var 19 sekunder från seger när hon sprang 800 meter i amerikanska mästerskapen.

Ändå var hon den som alla ville prata med efteråt.

Anledningen: Hon är gravid i femte månaden.

De amerikanska mästerskapen i friidrott är i gång och i försöken på 800 meter stal en viss 31-årig löperska show och ramplus.

Inte för att tiden var särskilt bra – utan för att hon över huvud taget deltog.

Alysia Montano är nämligen gravid i femte månaden och möttes av stora ovationer när hon tog sig runt de två varven på tiden 2.21,40.

– Jag är här som representant för alla gravida kvinnor i världen. Vi möter så många motgångar. Det är annorlunda för män, de kan skaffa familj utan att deras karriärer påverkas men för oss kvinnor är det annorlunda. Jag vill också bilda familj, men ska jag tvingas välja mellan det och min karriär? Jag tycker inte det, säger hon efter loppet.

”Förändras hela tiden”

Och faktum är att det inte är första gången som Alysia Montano springer i ett mästerskap när hon är gravid. För tre år sedan gjorde hon det – i åttonde månaden.

– Det är inte lättare eller svårare nu. Det är bara annorlunda. I åttonde månaden är man så klart större, men grejen med femte månaden är att du fortfarande växer. Kroppen förändras hela tiden och det gör att man måste anpassa och justera hela tiden. Men jag lägger ingen press på mig själv, det handlar inte så mycket om vilken tid jag springer på, säger amerikanskan.

”Förklarat för min dotter”

Hon sprang sitt lopp iklädd en ”Superwoman”-outfit och efter målgång var hennes snart treåriga dotter Linnea stolt.

– Jag har förklarat för Linnea att: ”Mamma ska springa med din lillasyster i magen, och jag gjorde det med dig också”. Hon svarade bara: ”Ja ja, jag såg att magen putade ut. Häftigt, mamma”, berättar Alysia Montano.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott