”Får väl byta land – om ni tar emot”

Foto: David J. Phillip / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

LONDON. Finska hinderlöparen Camilla Richardsson föll bokstavligen ur VM.

Efteråt berättade hon om näthatet hon möter – för att hon inte pratar flytande finska 

– Jag får väl byta land  om ni tar emot mig, säger hon. 

Sverige har ett silver och igår tog Norge ett guld – men för Finland har VM börjat riktigt tungt. Efter en trestegs-kvalmiss av Simo Lipsanen så följde David Söderberg upp med att åka ut i släggkvalet och som om inte det vore nog förstördes hinderlöperskan Camilla Richardssons VM ett fall på 3000 meter hinder. 

– Det var redan efter 500 meter, jag funderade på om det var lönt att springa vidare. Men man ska nästan bryta ett ben för att bryta i VM, säger hon efter ett läkarbesök under stadion.

Foto: PHIL NOBLE / X01988
Foto: GLYN KIRK / AFP

Den finska starten gör att missen smärtar mer. 

– Det är klart jag vill hålla flaggan högt. När det inte går jättelysande för Finland är det förstås jobbigare. 

”Inställningen stör mig”

Men hennes vilja att hålla den finska fanan högt uppskattas inte av alla. I finsk press har Richardsson tidigare tagit upp hur hon får utstå näthat för att hon inte pratar så bra finska. 

– Jag är finlandssvensk och min finska förmåga är lite sådär. Nog kan jag finska men inte helt flytande. Då får man sådana kommentarer som att ”jag kanske borde byta och tävla för Sverige i stället”. Så jag får väl byta om ni tar emot mig, skrattar Richardsson och menar att det inte påverkar henne. 

– Nej det påverkar faktiskt inte mig. Det är mer inställningen som stör mig. Det finns alltid något att klaga på, det är som när man blir uttagen hit och så skriver folk att nu skickar de tolv turister på shoppingsemester till London. När det nu går sämre för finsk friidrott är det bättre man försöker lyfta de som är här, säger hon 

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM