Då hyllas ”Carla”: ”Vår skyldighet att hedra honom”

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
1 av 8 | Foto: Jan Collsiöö / TT / / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Carlqvist vid GP-tävlingen i motorcross 500 CC i Västerås 24:e maj 1981.

Motorlegendaren Håkan ”Carla” Carlqvist gick bort i torsdags, 63 år gammal.

Nu kommer den folkkäre profilen att hyllas med en tyst minut i samband med SM-tävlingarna i Varberg på söndag.

– Vi kommer uppmana alla klubbar i Sverige att stämma in. Det är vår skyldighet att hedra honom, säger Tommy Allansson på Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

Håkan ”Carla” Carlqvist, en av svensk motorsport mest folkkära och största profiler genom tiderna, drabbades av en hjärnblödning i onsdags och gick tragiskt bort under torsdagen, 63 år gammal.

Carlqvist blev världsmästare 1979 och 1983, tilldelades Svenska Dagbladets bragdmedalj 1983 och vann många hjärtan med sin ärlighet, hårda inställning och beundransvärda vinnarskalle.

”Min bäste vän”

– Han har alltid varit en förebild. Han är verkligen symbolen för att kämpa vidare när andra ger upp och det gav honom också två VM-titlar. Alla vi som hade förmånen att lära känna Håkan vet också att han var en väldigt bra person, sa vännen och tidigare kollegan Henry Romlin.

”Carlas” storebror Bertil Carlvist var en av ”Carlas” närmsta och sörjer sin lillebror.

– Han var min bäste kompis. Vi föddes på motorcykeln både Håkan och jag och har hållit ihop sedan vi var små, i ur och skur. Det är mycket som snurrar i huvudet nu, många som ringer. Det är bara att försöka samla ihop sig. Vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till och stötta Anneli (Håkans fru).

Hyllningarna till Håkan har strömmat in från hela motocross-världen, men var och när legendaren kommer att begravas är ännu oklart.

”Jätteviktig”

– Det får hans fru bestämma. Det är inget som är planerat än. Det får framtiden utvisa, sa Bertil i lördags.

Nu står det klart att ”Carla” kommer att hyllas hemma i Sverige.

På söndag, 10.05, kommer det att hållas en tyst minut i samband med SM-tävlingarna i Varberg.

– Vi kommer uppmana alla klubbar i Sverige som har någon form av verksamhet på söndag att göra likadant. Håkan var en jätteviktig person som gjort jättemycket för sporten. Det är vår skyldighet att hedra honom, säger Tommy Allansson, sammankallare i styrelsen i motocrossektionen på Svemo, Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet.

”Tävlat här”

– Vi kommer att spela nationalsången som vanligt under invigningen, och sen håller vi den tysta minuten. Håkan har ju varit här och tävlat, så det blir extra speciellt.

Har ni funderat på att hylla honom på något sätt i samband med en eventuell begravning?

– Självklart kommer förbundet att närvara och hedra honom, men vi har inte hört något om begravningen. Men något kommer vi självklart att göra. Sen hoppas vi att det blir något större i Stockholm, säger Allansson.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad:

LÄS VIDARE