Vittnen till två mord – nu kan förening lägga ner

avAndreas Lillhannus

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Arkivbild, Bildbyrån

Medlemmar i Angered MBIK har det senaste halvåret varit vittnen till två mord och ett mordförsök.

Nu kan föreningen, med 400 barn i verksamheten, helt lägga ner på grund av otryggheten.

– Det går inte att bedriva idrott eller föreningsverksamhet om det ska vara så här, säger ordförande Fadi Nano till SVT.

Fullt av människor befann sig på en fotbollsplan i Angered förra veckan när två personer plötsligt öppnade eld. Bland vittnena fanns medlemmar från ett av Angered MBIK:s flicklag. En förening med totalt har cirka 400 barn i verksamheten.

Det var inte heller första gången fotbollsföreningen varit nära våldet i området.

I höstas hittade juniorer från klubben en död man utanför föreningens klubbhus och för några veckor sedan hade skolor i området en löpartävling samtidigt som en lärare sköts till döds utanför Lövgärdetsskolan. Barn fick då gömma sig i Angereds MBIK:s klubbstuga, cirka 500 meter från brottsplatsen, tills polisen spärrat av området i sökandet efter gärningsmän.

Foto: Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
En manifestation hölls i Angered efter mordet på läraren.

Nu har föreningen fått nog, något som SVT var först att rapportera om.

”Gick sönder när jag såg...”

I ett öppet brev på sin hemsida, ”tillägnad alla politiker, tidningar och allmänheten”, vädjar nu Angered MBIK om att våldet ska försvinna – annars försvinner klubben.

”Jag gick sönder när jag såg hur föräldrarna kramade om sina gråtande barn, jag är så ledsen och krossad över att oskyldiga barn behövde se något sånt här på en fotbollsplan, en av tjejerna var bara helt tyst, hon kunde inte säga något, hennes blick var tom och stirrade rätt ner i marken”, skriver en ledare i brevet.

Brevet fortsätter:

”Dagligen går vi oroliga för att något skall hända våra ungdomar och nu har det hänt. Nu vädjar vi om er hjälp, ett sista försök att förbättra situationen i Angered. Snart rinner bägaren över, vi har fått nog och tålamodet från vår sida börjar ta slut. Det är dags att hjälpa oss innan fler barn blir offer för mord, bränder, skadegörelse och all annan skit som försigår. Det är nu eller aldrig, ta bort våldet, annars försvinner vi”.

”Det är helt sjukt”

Flera barn har redan lämnat föreningen, vars ordförande, Fadi Nano, utvecklar till SVT:

– På sex månader har våra barn och ungdomar varit vittnen till två mord och ett mordförsök. Det är helt sjukt, säger Fadi Nano till sajten, och fortsätter:

– Våldet drabbar barn och unga som får se detta i sin närhet. Det går inte att bedriva idrott eller föreningsverksamhet om det ska vara så här. Det är allvar, det måste hända något nu.

Föreningen har, bland annat, föreslagit en ombyggnad av träningslokaler till politikerna. De menar att det ”skulle öka möjligheterna att hjälpa ungdomar in på rätt spår”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM