Wilander lyrisk: ”Det han gör ska inte bara gå”

Foto: Dita Alangkara / TT / NTB Scanpix
SPORTBLADET

MELBOURNE. Mats Wilander är på plats i Melbourne som programledare och expert i Eurosport. 

Han är helt lyrisk över att se den tennis som Roger Federer presterar. 

– Det han gör, nä det ska bara inte gå, säger Wilander. 

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYR≈N

Med sju Grand Slam-segrar är Mats Wilander näst störst i svensk tennis – efter kungen Björn Borg. Wilander är på plats i Melbourne för att bevaka Australian Open och Sportbladet fick en pratstund med honom inne i Melbourne Parks presscenter inför ett av kvällpassen. 

Och den före detta storspelaren hade svårt att hitta tillräckligt stora ord för att beskriva den tennis som Roger Federer nu bjuder världen på. 

”Finns ingen annan som kan göra det”

– Det finns ingen annan idrottsman som kan göra vad han gjorde mot Tomas Berdych, det går inte. För folk som inte tittar på tennis och som kanske inte förstår tennis är det kanske svårt att sätta sig in i det stora, säger han. 

Gör ett försök att beskriva det?

– När du förstår tennis där han kommer in efter sex månaders uppehåll och spelar en sån match, det är som att Keith Richards skulle ta Ron Woods alla gitarrsolon plötsligt. Det har han aldrig kunnat göra och plötsligt gör han det. Det går inte att spela så bra och vara så otränad.

Han är tillbaka efter ett sex månaders uppehåll?

– Det går inte att spela så bra och vara så otränad. Och mot Berdych också. Det är helt sjukt. Berdych såg ut som en junior, en dussinlirare, som ligger runt hundra och är nitton år gammal.

Drömmer om en klassisk final

Efter Berdych har Federer fortsatt på samma spår. Under tisdagen sopade han banan med Micha Zverev som tidigare hade skickat ut världsettan Andy Murray ur turneringen. Även den matchen var, precis som mot Berdych, över efter cirka en och en halv timme.

Finns det någon spelare som ditt hjärta klappar extra hårt för?

– Inte direkt. Jag vill se bra matcher och bra tennis. Om Federer vinner en Grand Slam till är fullständigt ointressant. Det intressant är att om han vinner en till, fan vad han måste spela bra då. Och det är så roligt att se när han spelar bra. 

Du drömmer inte om en ny klassisk final mellan Federer och Nadal?

– Alla går och drömmer om en final mellan Federer och Nadal. Och där Federer slår Nadal bara för man vet att han måste spela på ett speciellt sätt. Och att det blir en så jävla rolig match. Men sen i slutändan, vem som står där i slutändan är ointressant för mig.

Federer möter Stan Wawrinka i semifinal.