Kritiken: ”Hur kan man glömma bort Norman”

Foto: Joakim Nordlund
Johanna Larsson med tränaren Mattias Arvidsson.
SPORTBLADET

MELBOURNE. Johanna Larssons tränare hyllar svenska Magnus Norman inför årets Australian Open. 

Mattias Arvidsson frågar sig vad den svenske supertränaren måste göra bättre för att bli vald till Årets ledare. 

– Hur kan man glömma honom efter det han gjort, frågar sig Arvidsson. 

Sportbladet träffade det svenska tennisproffset Johanna Larssons tränare Mattias Arvidsson i Melbourne under måndagen. Han fanns med när Larsson gjorde ett sista pass inför Australian Open

– Jag tycker att Melbourne är fantastiskt. De tar hand om oss och det finns också en hel del svenskar som hejar på oss. Att spela ute ger ju också en lite annan atmosfär, säger Arvidsson.

”Betytt jättemycket”

Ett par timmar efter Sportbladets intervju med Mattias Arvidsson slog Stan Wawrinka in matchbollen efter en tuff femsetare mot slovaken Martin Klizan. Magnus Norman tränar schweizaren Stan Wawrinka som han har lotsat till tre Grand Slam-titlar.

Arvidsson hyllar den svenska tränaren. 

– För mig har han betytt jättemycket. Man har alltid kunnat fråga honom om råd. Magnus är ödmjuk och snäll, en fantastisk människa som alltid delar med sig av sina kunskaper, säger Arvidsson. 

Wawrinkas tre Grand Slam har inneburit ny energi till en hel tennisvärld där Roger Federer, Novak Djokovic, Andy Murray och Rafael Nadal har vunnit i princip alla andra stora titlar under en lång rad av år. Det är endast Marin Cilic och Juan Martin del Potro som har lyckats vinna varsin Grand Slam. Men Wawrinka har gjorde det i tre olika turneringar och han har haft Magnus Norman bakom sig vid alla tre triumferna. 

– Ibland tror jag att Magnus kanske ibland inte förstår själv hur sjukt bra och duktig han är. Men han är inte någon som går omkring och säger ”kolla vad jag har gjort”, säger Arvidsson.

”Är världens bästa tennistränare”

Mattias Arvidsson frågar sig varför inte Norman ens är nominerad till att bli Årets ledare inom svensk idrott. 

– Ta en sån grej när man utser Årets tränare. Vad mer kan han göra. Han jobbar med Stan (Wawrinka) som han plockar fram till tre Grand Slam. Jag tror att man glömmer bort honom bara för att han jobbar med en utländsk spelare.

Men du anser att han är bortglömd?

– Ja, absolut. Han är en av världens bästa tennistränare, så är det bara. Hade han tränat en svensk spelare till såna framgångar hade han varit årets ledare till hundra procent. Nu blev han inte ens nominerad. 

”Är för dåligt”

Vad tycker du om det?

– Det är för dåligt. Jag vet att Magnus tycker ”äh, det skiter jag i det spelar ingen roll för mig”. Men vi som ser vad han gör frågar oss vad det är hans ska göra bättre. Tre Grand Slam på ett år? För mig är han given som Årets ledare. 

Vad säger du om Johanna Larssons utveckling och hur ser du på Johanna Larssons chanser i årets Australian Open?

– Johanna blir bättre och bättre för varje år. Vi har jobbat ihop sedan 2009 med ett litet avbrott för fyra år sedan så vi känner varandra. Nu har hon en backhand som hon litar på och vågar använda på ett helt annat sätt än tidigare. Det är nog där som hon har förbättrat sig mest. Vi har intressant veckor framför oss.