Elena Fanchini död – blev 37 år

Alpinvärlden är i sorg.

Den före detta VM-silvermedaljören i störtlopp, Elena Fanchini har dött.

Hon blev 37 år.

Elena Fanchini var verksam under 00- och 10-talet och var främst framgångsrik i fartgrenarna. Den absoluta höjdpunkten i karriären för italienskan var när hon vann silver i störtloppet på hemma-VM i Bormio 2005.

Totalt vann hon två världscuptävlingar i disciplinen och har även två tredjeplatser på meritlistan.

Under karriären deltog hon på tre OS och i fyra världsmästerskap.

Fick cancerdiagnos

Fanchini hade siktet inställt på att tävla i OS i Pyeongchang 2018, men efter att ha diagnosticerats med cancer i tjocktarmen tvingades hon avsluta karriären i förtid. Hennes sista tävling blev världscuptävlingen i Val-d'Isère i december 2017.

Efter att ha friskförklarats från cancern gjorde hon ett försök att komma tillbaka, innan hon officiellt meddelade att karriären var över i april 2020.

Nyligen kom det tunga beskedet att cancern kommit tillbaka. Det uppmärksammades av landslagsåkaren Sofia Goggia, som skickade en hälsning till Fanchini efter sin seger i störtloppstävlingen i Cortina förra månaden.

– Jag vill tillägna denna segern till Elena Fanchini som går igenom en tuff tid. Elli, denna segern är för dig, sa Goggia.

Tungt besked under VM

Elena Fanchini avled i sitt hem i Solato i provinsen Brescia under onsdagen, bekräftar Italiens olympiska kommitté.

”En veteran från det italienska laget, har under en tid kämpat mot en tumör som alldeles för tidigt slitit henne bort från hennes nära och kära.”, skriver kommittén på sin hemsida.

Fanchini har även två yngre systrar, Nadia och Sabrina som båda varit framgångsrika alpinåkare och som tillhört det italienska alpinlandslaget.

Just nu pågår alpina VM i franska Meribel och Courchevel. Beskedet kommer tungt för det italienska laget, som hittills har skördat stora framgångar i mästerskapet då man vunnit två guld: ett i super-G genom Marta Bassino och ett i kombinationen genom Federica Brignone.

Alpina VM i Frankrike avgörs mellan 6 och 19 februari.

Elena och Nadia Fanchini
Elena och Nadia Fanchini
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN