Svenska ilskan efter öppningen

Linn Svahn och Jens Burman kritiska mot Fis

LES ROUSSES/STOCKHOLM. Det internationella skidförbundet öppnar upp för att låta ryska åkare tävla igen.

Det beskedet uppskattas inte i det svenska lägret.

– Är det så att vi står på VM och dörren är öppen, då är jag redo att bojkotta, säger Linn Svahn.

Det var i går som Internationella olympiska kommittén meddelade att ryska och belarusiska idrottare är välkomna att delta på OS 2024 och 2026.

Fis kan vända

Beskedet kan nu få det internationella skidförbundet att omvärdera frågan. Sportbladet har varit i kontakt med tävlingsdirektören Michal Lamplot som meddelar att Fis tagit del av det senaste rekommendationerna från IOK och att det kommer tas i beaktande när ämnet diskuteras nästa gång på Fis-rådet.

Ännu finns det inget datum för när mötet ska äga rum.

Linn Svahn.
Linn Svahn.

Rasar mot beslutet

När Sportbladet träffar flera av de svenska längdskidåkarna, som just nu befinner sig i franska Les Rousses på världscuptävling, är tongångarna negativa gentemot de senaste besluten.

– Situationen är densamma, Ryssland för ett krig mot Ukraina och då är det tragiskt att idrotten kommer i kläm. Men jag står för att vi inte ska öppna den dörren, vi ska nog inte ens öppna dörren till diskussion. Det blir tjatigt, säger Linn Svahn.

Hur skulle du ställa dig om det blir en förändring på kort sikt?

– Är det så att vi står på VM och dörren är öppen, då är jag redo att bojkotta. Det står jag för nu när jag står här. Men det är lätt att säga när man står här och kanske inte är i sitt livs form, men jag hoppas jag har ryggrad att vara redo för en bojkott, för vissa frågor är större än idrotten. Det handlar om människors liv här.

Maja Dahlqvist.
Maja Dahlqvist.

IBU väljer annan väg

Maja Dahlqvist anser att det skulle kännas fel att tävla mot ryssar igen, i rådande läge.

– Det kom lite som en chock faktiskt. Jag var inte beredd på att det skulle bli någon ändring mot vad det varit. Jag tror det skulle kännas fel både för dom och oss, säger hon.

Jens Burman håller med.

– Jag tycker att det att man öppnar den frågan igen mitt under säsong. Kriget pågår fortfarande och att man bara skulle ändra sig kan jag inte förstå. Det blir orättvist om man skulle släppa tillbaka dom, säger han.

Till skillnad från Fis har det internationella skidskytteförbundet, IBU, valt en annan linje. De kommer fortsätta hålla ryssar och belarusier utanför.

– Jag tycker kanske att Fis ska se lite på vad IBU gör för jag tycker de är ett gott föredöme i många beslut som de har tagit.


Ebba Anderson gick på knock i comebacken – vann direkt

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.

Handla vinterns hetaste prylar i Sportbladet Shop!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.