Johaugs plan efter avstängningen – fly landet

Foto: Heiko Junge/TT
Therese Johaug.
SPORTBLADET

Det är snart en månad sedan beskedet kom att Therese Johaug stängs av över OS i Pyeongchang.

Nu avslöjar hennes team hur hon ska tackla den tunga perioden – bland annat genom att resa bort från OS-hysterin i Norge.

– I perioder då det är mycket fokus på OS här hemma är det skönt att slippa ha det så tätt inpå sig, säger stjärnans tränare Pål Gunnar Mikkelsplass till VG.

Den 22 augusti riktades sportvärldens ögon mot Norge och CAS beslut om huruvida Therese Johaugs dopningsavstängning skulle förlängas eller ej.

Många chockades av beskedet att den förlängdes till hela femton månader – något som innebär att längdstjärnan missar OS i Sydkorea i februari.

– Det är väldigt tufft och jag kan inte känna annat än att straffet är orättvist. Jag känner mig orättvist behandlad. Jag måste säga att jag bedrövad, sade Johaug då.

Nu öppnar hennes personlige tränare Pål Gunnar Mikkelsplass upp för att Johaug kan komma att lämna landet och resa bort lagom till OS.

– Exakt vart vi tar vägen vet vi inte än, men att hon kommer att se spelen på TV hemma är väldigt tveksamt, säger han till VG.

– För att säga så här... Hon kommer att prova att koppla bort när det är OS, för det är tufft att se sina konkurrenter där och veta att man agentligen skulle varit där själv.

Kommer träna 250 timmar mindre

En potentiell tillflyktsort kan enligt Mikkelsplass vara USA och Aspen. Men resandet är inte den enda skillnaden i Johaugs nya schema. Tränaren avslöjar även att hon kan komma att träna hela 250 timmar mindre än planerat fram till februari.

– Hon har tränat extremt bra i uppemot 20 månader. Nu kommer det ändå gå ett år innan hon kan tävla. Det går inte att fortsätta med det träningstrycket – med så intensiv och bra träning över så lång tid.

– Hon behöver perioder med mindre träning, både för kropp och sinne, säger Mikkelsplass till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM