Simone Biles stöttas efter avbrutna finalen

En av få som vet hur det är att leva med hela det amerikanska folkets förväntningar under ett OS är Michael Phelps.

Därför tar han superstjärnan Simone Biles i försvar.

– Det krossade mitt hjärta. Vi är bara människor, säger han i NBC:s tv-sändning.

Simone Biles, 24, förmodligen världens bästa gymnast genom alla tider, gick in i OS som en av de största stjärnorna.

Men trycket blev för stort i lagfinalen.

Biles misslyckades med sitt första hopp. Därefter överlade hon med sina tränare, innan beslutet togs att hon tävlat klart för dagen.

Först lät det meddelas att Biles drabbats av en skada, men när hon mötte media efter finalen berättade hon att beslutet togs för hennes mentala hälsas skull.

– Vi måste skydda oss psykiskt och fysiskt, och inte bara gå ut och göra det världen vill att vi ska göra, sa hon till Reuters.

– Det är bara för mycket press, speciellt under tiden fram till OS. Jag har sett hur det påverkar henne och det är bara fruktansvärt, sa tidigare lagkamraten Aly Raisman.

En annan som vet hur det är att leva med den enorm pressen är den amerikanske simmaren Michael Phelps. Den meste OS-medaljören genom alla tider (23 guld). Därför skickar han sitt stöd till Biles.

– OS är överväldigande. Det är så mycket känslor som går in i det, säger han i NBC:s OS-sändning.

”Stolt över dig som person”

– Vi är faktiskt människor. Ingen är perfekt, så det är okej att inte vara okej. Det är okej att gå genom toppar och dalar och känslomässiga berg- och dalbanor. Det är mycket vikt på våra axlar, säger legendaren.

Stödet har även forsat in på sociala medier.

”Simone, du har gjort oss så stolta. Stolta över vem du är som person, lagkamrat och idrottare”, säger Sarah Hirshland, chef för USAs olympiska kommitté, på Twitter.

”Tack Simone Biles för att du är en förebild och visar världen att det är okej att prioritera din mentala hälsa. Ser fram emot att följa dina kommande äventyr”, skriver Unicef USA på Twitter.

”Tacksamhet och stöd är vad Simone Biles förtjänar. Fortfarande den bästa någonsin och vi är alla tursamma som får se henne tävla”, skiriver Vita Husets pressekreterare Jen Psaki på samma plattform enligt Reuters.

Biles lät meddela att hon nu kommer ta OS-dagarna en i taget. Då var det inte klart hur hennes framtida deltagande skulle se ut.

Under onsdagen kom dock beskedet att Biles drar sig ur mångkampsfinalen.

Se hela OS i Tokyo på discovery+

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.