Damernas stavkval avbrutet av regnkaos

Angelica Bengtsson till OS-final · Michaela Meijer utslagen

TOKYO. Stavkvalet avbröts i en timme efter ett stort regnkaos.

När allt torkade upp gick en gråtande Angelica Bengtsson till final.

– Det var en krigszon, det handlade om att överleva, överleva, överleva, säger en tagen Angelica Bengtsson.

Inga friidrottare i svenska truppen har haft en stökigare uppladdning än stavhopparna Michaela Meijer och Angelica Bengtsson.

Den förstnämnda har hunnit med att ha covid, vara med i en bilkrasch och sedan tvingas till karantän precis innan OS-avresa. Angelica Bengtsson bröt med sin tränare och hennes nya, Gustaf Hultgren, var också i samma bilkrasch så därför stod hon med Greg Duplantis som vikarie i OS-kvalet.

Så kanske var kaoset bara väntat i stavkvalet. Ribban hade precis lagts upp på 4,55 när ösregnet nådde över Olympiastadion. Det blev omöjligt att hoppa och tävlingen bröts i drygt en timmes tid.

”Ettriga skurar”

Då rev Meijer ut sig på 4,55 medan Angelica seglade över höjden med marginal i andra försöket. Hon var då tolva av femton som klarat höjden och allt pekade på att tävlingen skulle fortsätta på 4,65 men efter en uppgörelse där valde tävlingsledningen att låta alla femton få hoppa finalen.

Beskedet fick Angelica Bengtsson att brista ut i gråt, för första gången på tre försök är hon i en OS-final.

– Jag hade precis sagt till finskan att jag måste hoppa på nästa höjd, sen säger de att det är över. Då var det som att man kastade mig i vatten. Jag tappade andan. Wow!

Senaste tiden har Bengtsson varit öppen med att hon haft mentala problem, varit rädd när hon hoppar. När sedan regnet kom, Sandi Morris bröt staven och skadade sig och flera andra hoppare hade stora problem lyckades ändå Bengtsson ta sig samman.

”Kan hantera kaos, woho!”

– Jag tyckte också det var läskigt. Jag är väldigt stolt över att jag klarade det. Jag brukar inte hantera regn så bra heller och jag gillar inte känslan av att känna mig ouppvärmd. Det var ett äventyr, säger hon.

Hon hämtade kraft i Sandi Morris tuffa öde.

– När jag såg Sandis bedrövelse och tänkte pår hur lyckligt lottad jag var att ha en hel kropp och sen kunde jag sätta mig in i hennes situation med staven precis som det var i Doha. Att få lite den Doha-deja vun hjälpte. Jag kan hantera kaos, woho!, säger hon och fortsätter:

– För det var en krigszon därute, överleva, överleva, överleva. Sen när vi var klara så var det helt tyst på arenan – som en slutscen på en film och ”vi gick mot solnedgången”.

Eller rakt in i en OS-final.

Allt om sommar-OS 2021 i Tokyo

Stor guide: Hela OS-programmet dag för dag, tv-tider och svenska truppen

OS-guide: Friidrott OS-guide: Handboll OS-guide: Fotboll Medaljligan OS 2021

Medaljligan i OS 2021 – så ligger Sverige till

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.