Oro i Finland efter ogiltigförklarade dopningstester

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT/EPA

SPORTBLADET

Finska skidskyttar stötte på bristfälliga provtagningsrör i samband med VC-tävlingarna i Hochfilzen den gångna helgen, uppger Yle.

Nu sprider sig oron i landet.

– Det här är oerhört allvarligt och beklagligt, säger Harri Syväsalmi från Finlands center för etisk idrott SUEK till tidningen.

Det var i under världscupdeltävlingen i österrikiska Hochfilzen den gångna helgen som problemet uppenbarade sig.

Finska Yle Urheilus rapporterar om att flera skidskyttar gav dopningstest i bristfälliga provtagningsrör och att antidopningskontrollanterna i Hochfilzen aldrig stött på något liknande förut.

Såg felet i tid

Problemet med provrören var att korkarna inte gick igen som de skulle och att de kunde öppnas upp efter att de återslutits.

Men tack vare att problemet upptäcktes i tid kunde en katastrof hindras.

– Vi testade flera rör från samma uppsättning, och inga fungerade som de skulle. Men då vi tog fram helt nya provtagningsrör fungerade det som vanligt och vi kunde gå vidare. Lärdomen är att man ska genomföra hela provtagningsprocessen med omsorg, säger Maarit Valtonen, ansvarig läkare för Finlands olympiska kommitté, till tidningen.

På andra håll i Finland döms incidenten ut.

– Det här är oerhört allvarligt och beklagligt. Det är en väsentlig del av hela processen att provtagningsrören ska vara pålitliga och säkra. Det handlar om hela antidopningsverksamhetens legitimitet, säger Harri Syväsalmi från Finlands center för etisk idrott SUEK.

Svenska åkare berördes inte

Om det enbart drabbade finska skidskyttar framgår inte. Men den svenska landslagsskyttetränaren Johan Hagström, som var på plats i Österrike, berättar att det i alla fall inte berörde de blågula åkarna.

– Nej, de har inte sagt något. Hade det gjort det skulle jag ha vetat det, säger han till Sportbladet.

Har du hört om något liknande tidigare?

– Nej det kan jag nog inte säga. Det är första gången jag hört om det där.

Blir åkarna oroliga?

– Nej, det tycker jag inte att de verkar vara. Man litar på systemet. Men det snackas däremot mer om det.

Världscupen fortsätter nu i Le Grand Bornand, Frankrike, där sprint, jaktstart samt säsongens första masstart väntar.

Till masstarten är det bara Fredrik Lindström som är kvalificerad i nuläget. Övriga svenskar får ta sig dit genom att prestera i sprinten och jaktstarten.

Publicerad: