Kevin Mayer vann pris – höll ett brandtal

avErik Karlsson

Kevin Mayer prisades som årets manliga friidrottare i Europa efter sitt världsrekord i tiokamp.

Men när han klev upp på scen och fick frågor om rekordet bytte han ämne:

– Jag vill prata om något bättre; kvinnor, säger han.

Mycket i friidrottsvärlden är jämlikt. Kvinnor och män får lika stora prispengar på galor och mästerskap.

En världsrekordbonus ser likadan ut oavsett om det är diskus eller 100 meter. Och på senare år har även hela grenprogrammet så sakteliga blivit jämlikt.

Från att kvinnor, så långt in som på 60-talet, inte sprang längre än 800 meter ser nu grenprogrammet så gott som helt lika ut. Slägga, stav, 3000 meter hinder och maraton är några av grenarna som har tillkommit på mästerskap i modern tid.

Men det finns en skillnad kvar: mångkampen. Där tävlar kvinnorna fortfarande i sju grenar, tre färre än herrarna. En skillnad som världens bästa tiokampare, Kevin Mayer, genom tiderna vill jämna ut.

”Kvinnor är bättre än män”

När fransmannen på kvällens gala mottog priset som råets manliga friidrottare i Europa avfärdade han frågor om sig själv och höll ett kortare brandtal:

– Ända sedan världsrekordet har folk bara velat prata om mig, i dag vill jag prata om min idrott. Den ger mig så mycket och jag vill prata om något som är bättre än vad jag är; kvinnor.

– Kvinnor är bättre än män så jag fattar inte varför de inte tävlar i tiokamp. Jag vill att tjejer ska börja med tiokamp, inte inom ett år, men vi måste träna upp en ny, ung generation för att vi ska bli jämlika, säger Mayer.

De grenar som damerna inte har i sin mångkamp är 100 meter, stavhopp och diskuskastning. Dessutom springer de just nu 200 meter i stället för 400 meter och 800 meter i stället för 1 500 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott