Svenske hjälten på plats – i Vita huset

”Bevis på att man fått internationellt genomslag”

Av: Andreas Käck

Publicerad:

Sebastian Samuelssons, 21, kamp mot dopning tog honom hela vägen till Vita huset.

Nu berättar skidskyttestjärnan om sitt besök i den amerikanska presidentens högkvarter.

– Det var en upplevelse man kommer att komma ihåg resten av livet, säger han.

Förra veckan kunde Sportbladet avslöja att OS-hjälten Sebastian Samuelsson blivit inbjuden till Vita Huset i USA för ett rundabordssamtal om ren idrott.

Skidskyttestjärnan har länge varit såväl aktiv som högljudd i sin kamp mot dopning, och på onsdagen var det dags för dags för honom att kliva in i den amerikanska presidentens högkvarter.

– Det har varit en intensiv dag, säger han när Sportbladet når honom efteråt.

Förutom Samuelsson fanns drygt 25 personer – idrottsministrar, representanter från nationella antidopningsbyråer samt andra idrottare – på plats.

Vad har ni pratat om och kommit fram till?

– Det har handlat jättemycket om att sätta idrottarna i främsta rummet. Att ha mer fokus på oss och vad vi tycker. Att det verkligen ska vara fokus på ren idrott, säger Samuelsson.

Krävde förändring

Han upplever att Wada (Internationella antidopningsbyrån) har brustit i sitt arbete på senare tid.

– Wada måste bli mer transparent och öppet. Vi ska ha ett Wada som är mer oberoende, man ska inte kunna ha positioner inom sporten som gör att man påverkas i vilka beslut man tar.

Tycker du att det går åt rätt håll?

– Ja, det tycker jag absolut. Nu har vi visat på en enighet i vad vi vill göra. Nu hoppas vi verkligen att Wada lyssnar på oss, att man slutar kalla oss för det ena och det andra för att vi står upp för en ren idrott – och faktiskt lyssnar på vad vi har att säga. Vi ska alla kunna tävla på lika villkor, säger Samuelsson.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Väldigt roligt”

Utöver honom var det ett antal amerikanska idrottare tillika olympiska medaljörer som hade bjudits in till Vita huset för att diskutera ett reformarbete. Samuelsson var dock ensam europé.

Det måste kännas ärofyllt?

– Ja, visst är det så. Att få komma hit … på något sätt är det ett bevis på att man har fått internationellt genomslag för sina åsikter och att det finns folk som vill lyssna på vad jag har att säga. Det känns väldigt roligt att det blir så.

Hur var det att kliva in i Vita huset då?

– Hehe, man var lite rädd när man gick igenom säkerhetskontrollen och så. Det var en noggrann process innan man väl fick komma in. Men det var så klart en upplevelse man kommer att komma ihåg resten av livet, säger Sebastian Samuelsson.

Han fick dock inte träffa Donald Trump.

– Nej, honom har jag inte sett. Inte än i alla fall – och jag tror inte jag får göra det heller faktiskt...

Publicerad:

LÄS VIDARE