Gymnastik

USA:s olympiska kommitté vill upplösa gymnastikförbundet

Gymnastikkaos i landet efter Larry Nassar-skandalen

Av: 

Daniel Sörensen

Simone Biles under VM i gymnastik i Doha.
Simone Biles under VM i gymnastik i Doha.

SPORTBLADET

Efter att det avslöjats att landslagsläkaren Larry Nassar under flera år sexuellt utnyttjat hundratals gymnaster riktades det massiv kritik mot det amerikanska gymnastikförbundet.

Nu vill den amerikanska olympiska kommittén (USOC) att förbundets makt ska degraderas.

– Ni förtjänar bättre, säger USOC:s Sarah Hirshland till landets gymnaster.

I januari dömdes den tidigare landslagsläkaren Larry Nassar till 175 års fängelse efter att drygt 160 kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp – däribland flera från USA:s guldlag vid OS 2012 och 2016.

Efter att det amerikanska gymnastikförbundets vd Kerry Perry inte lyckats reda ut skandalen på ett effektivt sätt fick hon lämna sin post i september. En månad senare hade även hennes efterträdare Mary Bono tvingats gå.

Förbundet har kritiserats för hur de skött efterspelet kring Nassar-avslöjandet, samt för det faktum att läkarens övergrepp kunnat pågå under så lång tid.

Skriver ett öppet brev

Nu har USOC påbörjat arbetet att upplösa landets gymnastikförbund (USA Gymnastics) då de har misslyckats med att "ändra sin kultur, att återuppbygga ledarskapet och att tjäna sina medlemmar".

I ett brev till nationens gymnaster skriver kommitténs vd, Sarah Hirshland, att de förtjänar ett bättre stöd för att de ska kunna fortsätta att skörda sportsliga framgångar.

– Det är inte ett enkelt beslut att fatta, men det är rätt sak att göra. Vi tror att förbundet inte klarar av att rannsaka och förändra sig själva. Först trodde vi att det fanns en annan väg framåt, men det är inte längre möjligt, skriver hon enligt BBC.

– I dag är bara början på en viktig process för gymnastiken i USA. Vägen är inte kristallklar, men våra motiv är det.

”Det är hög tid”

Den första gymnasten som trädde fram och berättade om läkaren Nassers sexuella övergrepp. Enligt BBC har hon krävt ”ett totalt regimskifte som ska påbörjas just nu”.

Hon säger också:

– Efter att ha förbisett övergreppen på flera hundra barn är det nu hög tid för det här förbundet att upplösas och ett nytt, med folk som är engagerade i frågan om atleternas säkerhet, skapas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

”Värsta jag upplevt – trodde jag skulle dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gymnastik

Larry Nassar

Sportbladet Voice