”Det gör ont i mig när jag hör det”

Norskorna hyllar Jönsson Haag för modet att berätta

avAnna Rydén, Patrik Brenning

Publicerad:

SEISER ALM/STOCKHOLM. Anna Jönsson Haag berättade i programmet Superstars om mörkret och hatmeddelandena efter stafetten i OS förra året.

Uttalanden som överraskar norska konkurrenten Ingvild Flugstad Österberg och hyllas av Astrid Jacobsen.

– Jag tror det är väldigt bra att hon säger ifrån och att det kommer fram, säger Jacobsen till Sportbladet.

Anna Jönsson Haag blev trots ett svenskt silver syndabock efter stafetten i OS i Sydkorea förra året. I programmet Superstars berättade 32-åringen om meddelandena efter tävlingen som var en stor anledning till att hon sedan tog beslutet att avsluta karriären.

”Gör ont att höra det”

– Jag går upp i mixade zonen och tar upp telefonen. Sen dyker det upp en hälsning där det står "nu får du ta att sluta". Då var det så himla många människor hemma i Sverige som blev besvikna över att vi inte tog det där guldet. Då blev jag på något sätt syndabocken, för jag skulle inte ha varit där och kört den där stafetten enligt många, sa Jönsson Haag i programmet och fortsatte:

– Så i stället för att vi jublade över silvret så får vi stå i mixade zonen och försvara det laget vi har kört med. Som att guld är det enda som är viktigt. Det är inte något man önskar att någon får uppleva, fortsätter hon.

Uttalanden som överraskar norska konkurrenten Ingvild Flugstad Östberg.

– Usch! Det gör ont i mig när jag hör det. Jag visste inte att hon hade fått så mycket hat. Jag har snackat lite med Anna efter stafetten och hon kanske inte fick ut sitt allra, allra bästa men det var det bästa hon hade den dagen, säger Östberg och fortsätter:

–Det hör inte hemma i sporten att någon ska få hatmeddelanden. Du kör för landet i en stafett och alla som står där gör sitt allra bästa, Ingen förtjänar hat för det. Jag hoppas att hon fick det stöd hon förtjänar från lagkamrater, konkurrenter och alla andra. Så att hon vet att det inte är hatmeddelandena som är sanna. Det gör ont att höra det här. Sånt ska inte få ske.

Foto: Andreas Hillergren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Haag

”Är helt främmande för mig”

Astrid Jacobsen säger att hon fått höra om meddelandena från Anna Jönsson Haag sedan tidigare och riktar hård kritik mot de som stod bakom hatet.

– Jag förstår inte vad folk ska uppnå med det. Den enda anledningen jag kan se till det är att du vill bryta ner annan människa och det är helt främmande för mig. Jag kan inte förstå vem som har det som mening i livet, säger Jacobsen och hyllar Haag för hennes mod att berätta:

– Jag tror det är väldigt bra att hon säger ifrån och att det kommer fram. Så föräldrar kan lära sina barn att man inte gör så. Man måste tänka på att när man skriver på sociala medier så är det inte bara en kommentar till en bild eller en video utan till en människa på andra sidan skärmen. Hade du velat få en sådan kommentar själv? Tänker man så tror jag man kommit långt.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: