Känslosam seger för Jari-Matti Latvala

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”En dröm att vinna här sedan jag var liten”

VM-tävlingen i Finland blev dramatisk. De stora hoppen och den höga farten blev en svår kombination och det var många förare som åkte av vägarna. Värst drabbades Mikko Hirvonen som jagade poäng men i stället råkade ut för en av sina värsta krascher och tvingades bryta.

Foto: REuers Scanpix Sweden
Jari-Matti Latvala tog årets andra seger när han vann Rally Finland.

Mikko Hirvonen var snabbast på shakedown och var fast besluten att försöka upprepa fjolårssegern i Jyväskylä. Han öppnade hårt under fredagen, men redan på SS4 gick det riktigt illa för hemmasonen som hade hoppats få fira sin 30-årsdag med seger i Jyväskylärallyt.

Så blev det inte. I en kurva kom han fel, tappade styrningen och studsade ut i diket vilket sedan fick hans bil att rulla fem gånger.

Körde av i favoritkurvan

Olyckan hände i Hirvonens absoluta favoritkurva, men som tur var skadade sig varken han eller hans kartläsare, trots att bilen blev skrot.

– Jag landade bra mitt på vägen, men det var en ganska hård landning. Det gick så fort, det fanns inget jag kunde göra. Vi for rakt ut i en bank och rullade längs vägen, en bra stund. Drömmen är över och det är en otrolig besvikelse, förklarade Hirvonen som kraschade i en hastighet av cirka 140 kilometer i timmen, för wrc.com.

När Hirvonen var borta var det i stället hans teamkamrat Jari-Matti Latvala som tog kommandot på SS7. Fordföraren tog täten och låg i ledning efter den första dagen. Petter Solberg var tvåa, 9 sekunder bakom och därefter följde Sébastien Ogier och Sébastien Loeb.

Latvala kunde hålla ledningen även under den andra dagen och han tog sin första seger i Jyväskylärallyt. Latvala är också den yngste föraren som vunnit rallyt.

– Det är en dröm som har blivit sann. Jag har drömt om det här sedan jag var en liten pojke. Fanen här i Finland är fantastiska och jag har vunnit här på hemmaplan, det är en stor seger för teamet, sade Latvala till wrc.com efter segern.

Tvåa blev Sébastien Ogier som slog sin namne och landsman Loeb.

– Jari-Matti var otroligt snabb och att jag blev tvåa var bättre än väntat, förklarade Ogier som tävlade i Finland för tredje gången.

Loeb blev trea

Den sexfaldige världsmästaren Sébastien Loeb hämmades av att han skadade en av bilens framskärmar, vilket gjorde bilen obalanserad.

– Det här är inte mitt rally, det är svårt för mig. Jag kom inte hit för att vinna och tredjeplats är inte så dåligt för mästerskapet, sade Loeb till wrc.com.

Petter Solberg låg länge och krigade om tredjeplatsen med just Loeb, men till slut fick norrmannen ge sig med 4,7 sekunder.

– Jag försökte så mycket jag kunde, men fabriksteam är fabriksteam, konstaterade privatisten Solberg.

Fyrfaldige rallyvärldsmästaren Juha Kankkunen slutade åtta i sin comeback och 51-åringen belönades också med Spirit of the rally award för sin prestation.

Kimi Räikkönen körde av vägen på den andra dagens första sträcka.

– Vi kom för snabbt in i kurvan och bilen kanade ut och fastnade i diket. Det var tyvärr ett ställe där ingen fanns i närheten så det tog tid innan vi kom upp. VI fick byta ett hjul för att ta oss i mål och den ena framdämparen var skadad, berättar Räikkönen i ett pressmeddelande.

Kimi Räikkönen blev 25:a.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally