Motorsport

Äntligen får Kimi köra för de finska fansen

Av: 

Johanna Mörtberg

SPORTBLADET

Stor VM-fest till helgen.

Kimi Räikkönen får äntligen tävla inför de finska fansen.

Foto: Citroën

För första gången får Kimi Räikkönen köra ett VM-rally som han provat på tidigare. I helgen är det dags för Jyväskylärallyt som Räikkönen körde i fjol.

– När jag körde Formel 1 fick jag aldrig tävla inför hemmapubliken. Nu vet jag att det kommer att vara massor med fans på serviceplatsen och ute på sträckorna. Det är årets höjdpunkt för mig, säger finländaren till wrc.com

Förra året körde Kimi Räikkönen Jyväskylärallyt för första gången, han tävlade i en Abarth Grande Punto S2000 och placerade sig så bra som femtonde man innan han kraschade den andra dagen på rallyt.

Tillbaka på grus

Nu blir det nya tag i Citroënstallet för Räikkönen som precis avslutat ett test i trakterna kring Jyväskylä för att hitta känslan för grusrally igen. Det är två månader sedan VM-förarna körde på grus, så det var viktigt att borsta bort rattrosten.

– De där testkilometrarna är absolut nödvändiga inför ett rally som det här. Erfarenheten från i fjol kommer så klart också att göra nytta, men det är så stor skillnad i prestanda mellan S2000-bilen och WRC-bilen att det nästan är som att köra ett helt annat rally, säger Räikkönen till wrc.com.

Räikkönen fick chansen att testa bilen och förbereda noterna inför det snabba och tekniska rallyt. Att tävla inför de finska rallyfansen är också en stor morot.

– När jag körde Formel 1 fick jag aldrig tävla inför hemmapubliken. Nu vet jag att det kommer att vara massor med fans på serviceplatsen och ute på sträckorna. Det här är årets höjdpunkt för mig och jag ser verkligen fram emot tävlingen säger Räikkönen.

Seger kan bli skön födelsedagspresent

Räikkönens landsmän i Fordstallet, Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala, är också spända inför Jyväskylärallyt. Hirvonen som kommer från Jyväskylä och dessutom fyller 30 år på lördag, hoppas så klart att få fira med en seger.

– Att försvara fjolårssegern i ditt hemmarally gör allt mer spännnade, säger Hirvonen till wrc.com.

Latvala bekräftar att nervositeten och adrenalinet pummpar lite mer på hemmaplan.

– Jag brukar alltid vara lite nervös inför starten på ett rally, men det inför Rally Finland blir det lite extra nervigt, men efter första sträckan brukar det lugna sig, säger han till wrc.com.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally