Tvingas vänta på hyllningar i ett år

SPORTBLADET

Men handbollsdamerna kan ändå få Bragdguldet

Bragdguldet är utdelat och nomineringarna till årets idrottsgala redan klara.

Men damlandslaget kan pusta ut – de är fortfarande aktuella för priserna men tvingas i så fall vänta till SVD:s medalj nästa höst och Idrottsgalan 2012.

– Det är då den laginsatsen kan bli aktuell, säger Stephan Rimér, vd för Idrottsgalan.

Att genomföra en bragd med bara 13 dagar kvar på året medför vissa nackdelar. Till exempel är alla nomineringar redan klara till den svenska idrottsgalan i Globen i januari.

Aktuella för galan 2012

Det blir nu damlandslaget i innebandy, Lag Anette Norberg i curling, damernas sprintstafettlandslag på skidor eller herrarnas stafettlandslaget på skidor som blir utsedda till årets lag i Svensk idrott 2010.

– Det är från första november till sista oktober som gäller. Handbollslaget kan bli aktuella för sin laginsats först till nästa gala, säger Stephan Rimér, vd för Idrottsgalan.

Oknutet till kalenderåret

Det innebär att Isabelle Gulldén, Linnea Torstenson och Cecilia Grubbström kan hyllas först på galan 2012. Den sena laginsatsen kan dock inte kosta laget chansen på något pris.

Även Bragdguldet utser årets prestation oknutet till kalenderåret.

”Bedömningen avser den tid som förflutit från dagen då medaljen senast utdelades tills en medaljör därnäst skall koras”, står att läsa som punkt fem i medaljens statuter.

Men det kommer, om damlandslaget blir pristagare, att dröja.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll