”Det är inte hans egna åsikter – utan hans frus”

SPORTBLADET

Sveriges vassaste Pokerjury är tillbaka: I dag: Har Antonius en poäng med sin sågning av WSOP?

Foto: sveriges vassaste pokerjury Består av Murat ”TerribleTurk” Sahan, Lina Olofsson och veckans gäst, svenske EPT-vinnaren i Köpenhamn, Anton Wigg.

Sveriges vassaste pokerjury är tillbaka.

De fasta medlemmarna Lina Olofsson, bloggare och fotograf med stenkoll på allt som händer bakom kulisserna i pokervärlden, och Murat ”TerribleTurk” Sahan, chefredaktör för Poker Magazine och ordförande för svenska pokerförbundet, får sällskap av EPT Köpenhamn-vinnaren Anton Wigg, ett av svensk pokers största framtidshopp.

Den här veckan diskuterar de anonyma EPT-finalbord, och tjafsar om finsk vrede mot WSOP.

1) EPT-finalen i Monte Carlo avgjordes under förra helgen. Vi fick se ett finalbord med spelare som är hemliga för alla utom sina föräldrar. Helt stjärnfritt alltså. Vad betyder det för pokern att världens näst största liveturnering fick ett så pass anonymt avslut?

LINA OLOFSSON:

– Det behöver inte vara något negativt att åtta doldisar tar sig till ett EPT-finalbord i ett så pass starkt fält som det ändå var. De flesta var anonyma när de kom till start men det behöver ju inte innebära att de är sämre pokerspelare för det. Jag tror dessutom det är jättebra för onlinepokern eftersom många kommer att tänka: ”kan han så kan jag”. Det är bara att inse att liveturneringarna i dag inte är det de var för fem år sedan. Då var fältet till 90 procent fyllt av kändisar. I dag är det tvärtom. Dock ska det läggas till att det krävs enormt mycket skicklighet för att ta sig långt i en turnering med en sån här struktur. Även om de är okända för oss så är det knappast bara på tur de tagit sig dit.

MURAT SAHAN:

– Det är väl inte helt vanligt att en så pass dyr turnering får finalbord utan åtminstone ett par välkända spelare, men eftersom en mycket stor del av fältet består av kvalspelare så är det inte heller helt ovanligt. Det positiva är ju att det visar att vem som helst faktiskt har chansen att ta hem de riktigt stora prispengarna.

ANTON WIGG:

– Det gör nog ingen större skillnad. Det finns så många stora turneringar nuförtiden att det hela tiden poppar upp nya duktiga spelare och många nya namn. Vad som är mer spännande är hur EPT i år, med de nya förbättrade strukturerna, har vunnits av nästan uteslutande unga onlinespelare. Så dessa ”anonyma” spelarna är mer ofta än sällan väldigt slipade onlinespelare som inte har så många resultat att visa eller har fått mycket tv-tid för att de inte spelat länge nog. Men även därför att det inte är så lätt att få tv-tid om man inte är ett etablerat ”namn”.

2) Patrik Antonius går till hård attack mot WSOP-cirkusen. Han menar att arrangörerna systematiskt utnyttjar spelarna och snackar till och med om bojkott. Har han några poänger?

LINA OLOFSSON:

– Han har 100 procent rätt. Jag håller med till fullo och hur Harrah's år efter år kan missköta WSOP så är pinsamt. Förra året fick inte alla plats på grund av ett misstag från arrangören. Att man dessutom håller till i så fula lokaler på ett gräsligt och dåligt hotell där den bästa maten som finns att tillgå är från något som liknar ett soppkök visar hur lite intresse man lägger på att spelarna ska ha det bra. De vet att folk kommer oavsett vilket, för det är VM. Jag har hoppats i flera år på att det ska flytta. Man har snackat om Ceasars men det händer ingenting. Folk är lika besvikna varje år men de fortsätter ju att komma så hur ska Harrah's fatta poängen?

MURAT SAHAN:

– För det första är det inte hans egna åsikter han framför, det är hans frus! För det andra, sommaren är ENDA rätta tidpunkten att anordna WSOP på. Det skulle nämligen bli mycket färre spelare annars, då vanliga människor olikt Patrik Antonius helt enkelt inte kan vara borta från sina jobb i ett par veckor. Alltså är den bästa tidpunkten under semestern. Sedan att Harrah's väljer att lägga det på Rio som ligger avsides är väl ett affärsmässigt beslut, visst hade det varit trevligare med till exempel Caesars Palace.

ANTON WIGG:

– Han har definitivt en poäng, att WSOP spelas under en tid av året då det är ganska outhärdligt i Vegas. Men jag antar att det är som det är, money talks och dom tjänar nog mer på att lägga WSOP under en rätt dålig årstid i Vegas. Jag har själv blandade känslor för att åka dit i år, då man missar stora delar av sommaren hemma som är rätt underbar. Men klart att man kommer vara där och spela Main Event som jag missade förra året.

3) Till sist, vad ska vi inte missa i helgen?

LINA OLOFSSON:

– De som befinner sig i Stockholm får inte missa Lady Gaga i Globen.

MURAT SAHAN:

– Har jobbat intensivt med nästa nummer av Poker Magazine i ett par veckors tid så nu blir det vila hela helgen.

ANTON WIGG:

– I helgen ska man inte missa WPT-Paris. Jag åker dit från Amsterdam i morgon för att spela.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker