Vann 20 miljoner – då började helvetet

Publicerad:
Uppdaterad:

"Fick ta hjälp av psykolog"

Hans vinst i WSOP Main Event 2003 är en stor anledning till att pokern fick sitt världsgenombrott.

Men för PokerStars-stjärnan Chris Moneymaker blev livet som världsmästare allt annat än en dans på rosor.

– Jag fick ta hjälp av psykolog, säger han.

Den 19 maj 2003 är en klassisk dag i pokerhistorien.

Det är dagen då den 28-årige revisorn Chris Moneymaker från Tennessee, som kvalat in till WSOP:s main event för mindre än 40 dollar, slog ut proffset Sam Farha i heads-up-spelet och tog hem hela mästerskapet.

Chris Moneymaker fick en prischeck på 2,5 miljoner dollar, nästan 20 miljoner kronor, för sin seger och blev världsstjärna över en natt. Pokern fick i sin tur ett massivt uppsving, antalet deltagare i WSOP:s main event mångdubblades till nästa år och spelet fick sin berömda onlineboom.

"Vann ingenting"

För Chris Moneymaker lekte livet. Hans framgångar fortsatte när han lyckades han ta en andraplats värd 200 000 dollar i WPT Bay 101 i början på 2004. Sen rasade allt.

– Plötsligt vann jag ingenting, gjorde inga resultat över huvud taget på flera år. Jag skyllde på allt möjligt, tyckte att jag jämt blev straffad av dåliga beats. Sen började folk prata, jag fick höra att jag inte höll måttet, att jag hade tur som vann WSOP-titeln, har Moneymaker berättat i en intervju med Aftonbladet.

Fått hjälp

Chris Moneymaker berättar att han fått professionell hjälp för att kunna komma tillbaka till gammal god form. Sen 2007 är det som att all press släppt och "Moneymaker" är ett aktat namn på de största turneringarna återigen.

– Jag har fått hjälp av en mental coach hemma i Memphis. En kompis till en kompis, han är psykolog och jobbar inte alls med idrottsmän egentligen. Men han har hjälpt mig otroligt mycket. Jag har lärt mig att måla upp positiva bilder som ger mig ett helt annat självförtroende, att aldrig ge upp. Jag vet, det låter som sån där new age-skit, men det funkar.

Kanske kan Chris Moneymaker bli ett bra bollplank åt Jonathan Duhamel i framtiden. Det 22-åriga kanadensiska PokerStars-proffset leder årets WSOP Main Event överlägset inför finalbordet, som spelas i november, och är storfavorit till titeln.

Spela gratis på PokerStars.com

Vill du också tjäna pengar på pokern? Just nu erbjuder PokerStars en gratis turnering med 30 000 kronor i potten, varje dag hela sommaren klockan 21.10. Turneringen är dessutom exklusiv för spelare från Norden och Baltikum.

Här kan du ta chansen på de gratis pengarna.

PokerStars

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN