Sverige tog guld på stafetten

Förbannelsen bruten efter att Marcus Hellner dominerat på sista sträckan

Marcus Hellner gick ut i ledning på den sista sträckan framför Tjeckien och Frankrike – men spurtfantomen Petter Northug närmade sig bakifrån i galen fart.

Norrmannen tog in tio sekunder på bara några kilometer och Jörgen Brink-nervositeten låg i luften.

Då gjorde Hellner Rycket med stort R, lämnade det övriga fältet bakom sig och körde hem ännu ett svenskt OS-guld – det första långa stafettguldet i OS sedan 1988.

Sedan hyllar han laget.

– De gjorde ett perfekt jobb. Det var bara att förvalta det perfekt, säger Hellner till SVT.

Sverige har fyra nya svenska guldhjältar, och det är inte vilka hjältar som helst.

Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner gjorde ett makalöst stafettlopp där svenskarna tillhörde låg i täten hela vägen, och när Hellner gick ut på den sista sträckan kändes det som att guldchansen var stor.

Northug knappade in

Bakifrån kom dock en viss Petter Northug i en rasande fart, tog in sekund för sekund på Sverige, Tjeckien och Frankrike som styrde loppet, men plötsligt gjorde Marcus Hellner rycket, lämnade både Tjeckien och Frankrike bakom sig och skaffade sig på ett ögonblick en enormt avstånd på nästan 15 sekunder bakåt.

– Jag var beredd på att jobba hårt, jag visste att de skulle plocka in där bak. Det gällde att ha bra tankar, säger Hellner till SVT.

”Den store kungen”

De tankarna gjorde att ingen orkade svara, och och Hellner körde hem sitt andra, och Sveriges fjärde, OS-guld.

– De gjorde ett perfekt jobb. Det var bara att förvalta det perfekt, fortsätter han och hyllar Daniel Richardsson, Johan Olsson och Anders Södergren.

Och Hellner hyllas han med.

– Han är den store OS-kungen. Ja, i alla fall prinsen, jublar experten Anders Blomquist efter målgång.

Frankrike fyra

Och Per Elofsson är – förstås – lyrisk efter loppet.

– Jag blir stum av beundran för de här grabbarna. Helt fantastiskt, säger han.

Northugs enorma uppåkning räckte dock till ett silver, men i mål var norrmannen ändå 16 sekunder efter Hellner – och då passade svensken ändå på att hämta en flagga för att defilera i mål på upploppet.

– Vi ville sä gärna vinna den här stafetten. Jag var nervös innan, men nu känns det fantastiskt, säger Johan Olsson till SVT.

Tjeckien tog bronset, och Frankrike fick till slut den snöpliga fjärdeplatsen.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN