SÅ KNÄCKTE DE VÄRLDEN

avJohan Flinck, Petra Thorén

Supertaktiken bäddade för succén: Gav oss en lektion

Foto: ANDREAS BARDELL
Guldtaktiker Marcus Hellner och Anders Södergren stoppade upp klungan så länge de kunde när Olsson var loss – en taktik som knäckte Northug och gav svenskt guld och brons.

WHISTLER. Den svenska taktikuppen chockade skidvärlden.

Vissa konkurrenter vara sura – andra hyllade den.

– Sverige gav oss en taktisk lektion i dag, säger fransmannen Vincent Vittoz till Sportbladet.

Bauer upp skattade inte svenskarnas taktik.

De svenska åkarna hade talat mycket om taktiken inför gårdagens skiathlon.

De kunde på förhand inte veta exakt hur loppet skulle utveckla sig, men när Johan Olsson tog tillfället att sticka efter skidbytet visste lagkamraterna direkt hur de skulle göra.

Anders Södergren och Marcus Hellner ropade till varandra och kom överens om att bromsa farten och ge Johan Olsson största möjliga lucka.

”Enda sättet”

Succétaktiken räckte till ett guld och ett brons.

Fransmannen Vincent Vittoz:

– De har gjort en bra taktisk tävling. Hellner och Södergren blockerade verkligen fältet bakom Olsson. Det är det enda sättet att lyckas slå Northug så jag förstår att de gjorde så.

Silvermedaljören Tobias Angerer från Tyskland:

– Det var deras taktik, den var riktigt bra. De fick två medaljer så de gjorde allt rätt. Det var som i cykling, en drog i från och de andra bromsade upp.

”De försökte blockera”

Världcupsledaren Dario Cologna:

– Hela laget gjorde ett bra jobb bakom Johan. De försökte stänga fältet. Det var schysst. Har man styrkan kan man ju gå ifrån men det hade inte jag i dag.

Men det fanns åkare som vara sura på den svenska supertaktiken.

Norska stjärnan Petter Northug lämnade arenan utan att tala med pressen Och tjeckiska Lukas Bauer, som på förhand var en av de stora favoriterna som många trodde skulle spränga fältet under den klassiska delen, var irriterad.

– De försökte blocka. I vissa delar var det oschysst. Jag blev väldigt förbannad och funderade på att knäcka Hellner stav vid något tillfälle därute var han körde så vilt.

Marcus Hellner tog lugnt på kritiken efteråt.

– Vi har försökt tidigare men aldrig lyckats. En del blev sura, men det är ju bara att gå om och köra i så fall, säger guldhjälten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS