Hammarby och Halmstad missade viktiga poäng

SPORTBLADET

Fjärde raka krysset för HBK

Halmstad spelade sin fjärde raka oavgjorda match hemma på Örjans Vall.

Något som kan straffa sig i jakten på ett nytt kontrakt.

– Vi måste bli skarpare i avsluten, säger Hans Mattisson efter 0–0 mot Hammarby.

Halmstad har förtvivlat svårt att avgöra på sin hemmaplan. Trots spelövertag och flera fina lägen klarade inte laget av att bemästra gästande Hammarby. Det blev en repris av de tre senaste matcherna på Örjans Vall där Halmstad kryssat mot Malmö, Helsingborg och Häcken. Och totalt har HBK spelat tio oavgjorda matcher i årets allsvenska.

– Det är ju inte klokt det här. Vi borde kanske ha vunnit sex, sju stycken av dem och det betyder ju mycket i den här branschen, säger Halmstads tränare Janne Andersson som haft en minst sagt motig säsong.

Måltorkan som stoppade Halmstads framfart under våren verkar ha återkommit, vilket gjort att klubben ligger på en jobbig tolfte plats i tabellen. Bara fem poäng ner till Häcken på kvalplatsen.

– Koncentrationen i avsluten är för dålig, erkänner mittfältaren Mattisson.

– Men vi har heller inget flyt. Det känns som att vi borde få utdelning på alla våra chanser.

I första halvlek handlade det mesta om Halmstads talang Ajsel Kujovic.

Varenda anfall passerade hans tekniska fötter och gång på gång serverade han sina lagkamrater. Men Mattisson, Dusan Djuric och Martin Fribrock missade samtliga fina lägen. Även i andra akten hade hemmalaget ett antal lägen att avgöra matchen. Med tolv minuter kvar fick dessutom Hammarby Sebastian Eguren utvisad och Janne Andersson valde att gå ner på en trebackslinje. På övertid fick inhopparen Patrik Ingelsten ett gyllene läge, men Ante Covic i Hammarbys mål stod i vägen.

Nöjd med spelet

Trots den missade trepoängaren är Andersson ändå nöjd med spelet.

– I det här hårt pressade läget spelar laget en match med mycket energi, vi spelar faktiskt riktigt bra fotboll. Och vi har fortfarande fem poäng ner till kvalplatsen, säger han.

I nästa omgång kommer topplaget AIK på besök och då hoppas Mattisson att utdelningen ska komma.

– Vi ska in och förstöra deras guldplan, ler skåningen som tror att HBK måste vinna åtminstone två av de fyra återstående matcherna för att säkra det allsvenska kontraktet.

Hammarby spelade ganska bra i första halvlek men Pablo Pinones-Arce brände samtliga chanser och i andra halvlek var aldrig laget nära att hota Halmstad.

– Många av spelarna verkade lite sega i benen. Att få en poäng med sig borta mot Halmstad är bra, summerade Hammarbys tränare Anders Linderoth.

Lagets Royal League-plan lever fortfarande och kanske kan man få oväntat hjälp inom kort då klubben överklagat sitt poängavdrag till Riksidrottsnämnden.

– Det är bra tycker jag. Nu får vi en oberoende instans som ska bedöma fallet. Men jag tror ändå inte att de ändrar på beslutet, säger Linderoth.

Pär Andersson/TT