Seger för Vinciguerra

SPORTBLADET

”Klart att det är skönt att vinna”

Vägen tillbaka har varit lång och ibland tröstlös.

Nu har det dock tagit rätt riktning för Andreas Vinciguerra.

– Det har varit upp och ned, vissa dagar det varit tyngre men jag har hela tiden trott att det funnits en chans att komma tillbaka, säger han själv.

En fransk kvalspelare rankad 109:a i världen och halvtomma läktare. Det var inte precis någon feststämning i Stockholm Open men den här gången kvittade det helt och hållet för Vinciguerra. 6–4, 6–1 mot Nicolas Devilder var blott den andra segern på ATP-touren sedan säsongen 2003, året innan skadeproblemen började för skåningen.

– Klart att det är skönt att vinna. Jag tyckte också att jag spelade ganska bra men det kan fortfarande bli bättre.

– Men nu försöker jag ta en dag i taget och njuta av varje dag som kroppen känns hel och jag kan spela.

Efter att fått såväl säsongen 2004 och 2005 förstörda på grund av skador så lämnade han Skåne för att flytta till Växjö och träna under förre Davis Cup-tränaren ”Calle” Hageskog och Magnus Larsson.

– När han kom till Växjö så hade han ju varit väldigt skadedrabbad och det första ”Calle” gjorde var att lägga upp ett ordentligt fys-program för honom. Sedan har han visat att han är jädrigt målmedveten och vill komma tillbaka, säger Magnus Larsson till TT.

Det har Vinciguerra visat genom att hoppa runt på olika challenger-turneringar med framgång – framförallt de senaste månaderna. Från att ha börjat året som 409:a i världen har han nu klättrat till 153:e plats. Tisdagens vinst kommer också att hjälpa ytterligare en bit på väg mot målet för i år.

– Det är ju att sluta året bland de topp 100. Sedan får jag sätta mig ned och fundera på målsättning inför nästa år.

Inte bara för hans egen del utan även för svensk tennis är det av högsta vikt att Vinciguerra kommer tillbaka. Dels för att bakom veteranerna Thomas Johansson och Jonas Björkman så är 25-årige Vinciguerra en av få svenskar just nu, dels för att han i princip är den enda som har grus som favoritunderlag vilket blir ytterst betydelsefullt i Davis Cup-sammanhang.

– Jag tycker inte att han är en sämre spelare nu än innan skadorna kom men sedan är tennisen mycket bättre nu än då för ett par år sedan, om han räcker till för en plats bland topp-20 eller topp-50 på rankingen, det är omöjligt att säga, menar Larsson.

För Vinciguerra lär det nu sannolikt ta stopp i nästa omgång, allt annat vore en jättesensation. Svensken ställs mot tjecken Tomas Berdych, just en av de spelare som under senare år kommit fram och lyft tennisen ytterligare. 2002 möttes de, då med ”Vinci” som segrare, sedan dess har Berdych bland annat besegrat världsettan Roger Federer och är numera rankad elva i världen.

– Det ska bli intressant att möta honom, det är ju en av världens bästa spelare så det blir en intressant värdemätare, säger Vinciguerra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis