Succé för EPT – men inte för svenskarna

SPORTBLADET

Årets Europatour är en succé.

Fullt i Barcelona med svartabörshandel i deltagarplatser.

Fullt i London.

Och 331 spelare i Baden i helgen.

Det har blivit väldigt populärt att spela EPT trots att inköpsavgiften höjts kraftigt. Touren är en sådan succé att till och med flera av de största amerikanska stjärnorna finner mödan värt att flyga över pölen. Phil Ivey, den största av dem alla, kom tvåa i Barcelona.

Jag har många gånger skrutit över hur bra vi svenskar är internationellt. Den här säsongen har dock ingen svensk lyckats full ut. I Baden kom Birgitta Johansson på artonde plats efter att ha åkt ut på ett oturligt sätt. Jonas Molander och Peter Eichhardt hade båda vinstläge, men det räckte tyvärr inte till mer än sjunde och åttonde plats.

Det nya och det gamla

Eichhardt och Molander är verkligen varandras motpoler. De representerar det gamla respektive det nya inom svensk poker. Peter är den gamla räven som varit proffs i 15 år. Jonas är en av alla nya unga som skaffat sin pokerutbildning på nätet.

Det som förenar dem förutom spelskickligheten är förmågan att använda sin image vid bordet.

I poker gäller det att inse sina starka

sidor och sina begränsningar. Det gäller inte minst din image.

Den som inte jobbar med sin image har mycket kvar att lära vid pokerbordet. Hur motståndarna uppfattar dig påverkar väldigt mycket hur de spelar mot dig.

Sätter skräck

Peter ser verkligen ut som en vass pokerspelare. När han glider in i nystruken kostym sätter han skräck i resten av bordet. Han är väl medveten om vilka signaler han sänder ut och han är inte sen att dra nytta av de förutfattade meningarna som skapas i motståndarnas huvuden.

Jonas ser mer ut som någon som letar efter sin pappa. Han måste alltid visa legitimation för att få spela. Att se ut som 16 är en stor fördel och motståndarna får bittert betala för sina fördomar. Jonas maximerar sitt utseende och gör det mycket framgångsrikt.

Vi gamla tycker ibland att de unga inte är riktigt torra bakom öronen. Och de tycker att vi är, just det, gamla.

Det är tur att vi som är mossiga har Peter som fanbärare när det vankas nattklubbsbesök.

Ken Lennaárd är pokerproffs och ordförande i Svenska pokerförbundet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker