Det är skillnad på sport och politik

SPORTBLADET

Ola Wenström intervjuade Ronaldinho när Brasilien var i Stockholm. Bilder från mötet visades i TV4 Plus program inför Real Madrid–Barcelona i går och Wenström frågade relevanta frågor, som hur det kändes att bli applåderad av Madridfansen i mötet förra året. ”Det sägs att man måste visa brösten för att få träffa honom”, påannonserade TV4-ankaret inslaget, men det behövde man inte.

Nej, för det är väl inte så att det står en massa människor med bröst i vägen när det seriösa folket i slips ska intervjua sportstjärnorna? Eller, vad är problemet med att Carolina Gynning bytte tröja med Ronaldinho i tv?

”Det är okej när det handlar om sport. Men tänk om det hade hänt i Rosenbad, under en presskonferens? Hade det varit okej?”, sa Patrick Ekwall i Aftonbladet i onsdags.

Tja, det finns väl olika anledningar till varför det är skillnad på sport och politik. En är att sport är underhållning, medan folket i Rosenbad arbetar med att styra landet.

Sport är förvisso också annat. Jag minns att ”Faktum” gjorde ett program om bögskräcken inom fotbollen. Att både ”Kalla fakta” och ”Agenda” tog upp prostitutionspolitiken i Tyskland i samband med VM, att ”Jobba jämt” granskade jämställdheten i BK Häcken. ”Kalla fakta” gjorde ett reportage om fotbollens tv-avtal.

Jag minns också... nästan ingenting av hur tv-sporten tog sig an fotbollsvåldet efter det som hände på Söderstadion. Minns att Jonas Karlsson påpekade hur viktigt det är att granska det kinesiska samhället bakom den snygga yta som ett OS utgör, och hur hans eget tv-bolag döpte om friidrotts-EM i Göteborg till ”EM-festen”.

Det finns många ämnen som berör sport, som sportjournalistiken väljer att lämna åt andra att berätta om. Okej. Sport är underhållning. Och Carolina Gynning tog en sak för vad den är, eller? Vad är problemet?

Malena Johansson