Mentalt svart i Canal+ ruta

SPORTBLADET

Historien har återberättats så många gånger att jag nästan är helt säker på att jag var på plats själv.

1976 fick Börje Salming stående ovationer i fem minuter av 12 211 fans i Toronto när Sverige mötte Kanada i Canada Cup. En svensk. I Kanada. Ett land där hockeysvenskar kallades för kycklingar, inte fick stående ovationer i fem minuter.

”Sometimes hockey has no country”, sa Börje flera år senare.

Det är ett av Börjes största minnen från karriären. Det är är säkert ett av de största sportminnena för många svenskar. Bilderna från spelarintroduktionen när Salming presenteras är lika klassiska som Foppas straff eller Ravellis räddning.

Salmings senaste stora minne fick vi aldrig se.

I natt hissades hans tröja upp i taket i Air Canada Center. Börjes tröja kommer för alltid att hänga där uppe, även om hans nummer 21 kommer att användas av andra spelare.

I tv-rutan var det, om inte reellt svart så i alla fall mentalt svart.

Min stilla undran är förstås denna: kunde man inte, med tanke på omständigheterna, med tanke på Börje Salming, med tanke på att det faktiskt också är NHL-premiär och med tanke på att två av våra största stjärnor möts i en pretigekamp (Sundin och Alfredsson) visa Toronto–Ottawa på Canal+?

Det kanske beror på tekniken, på avtalet eller på viljan – jag vet inte. Men jag vet att det är en skandal.

Det är 2006, inte 1976.

Det måste gå lösa.

Canal+ har förresten i dagarna gjort klart med NHL i tre år till. Avtalet innebär att Canal+ kan sända tre direktsända matcher i veckan. Jag har tittat igenom veckans NHL-schema men hur jag än vrider och vänder på det, skakar om det och håller det upp och ned så blir ingen match intressantare än premiären i Toronto där Börje Salming ska hyllas.

Canal+, igen, har förutom NHL också säkrat Major League Baseball och amerikansk collegebasket. Det sistnämnda värmer. Fjolårets finalshow där Joakim Noah, son till tennislegendaren Yannick och svenskan Cecilia Rohde, var fantastisk och jag tror att väntanuförrestenvemskriverjagdethärföregentligen?

Collegebasket på Canal+? Finns det ett tittarunderlag? Är det någon som bryr sig förutom de få redan frälsta?

Jag hoppas det.

Mattias Wikdahl