En nitlott från EM

SPORTBLADET

Med lite tur i EM-kvallottning ser framtiden ljus ut

ÖREBRO. Sex vinstlotter och bara en möjlig nitlott i potten.

Handbollens nya lottningssystem till sommarens avgörande hemma-borta-kval öppnar för en svensk jättechans att nå handbolls-EM i Norge 2008.

ETT STEG TILL Efter segern över Bosnien-Hercegovina är Sverige nära handbolls-EM i Norge 2008.Foto: SCANPIX

Möjligheten att få en motståndare svenska handbollslandslaget blir berättigad favorit mot är alltså 86 procent. Egentligen bättre än så, för ett par av nitlotterna ser inte heller helt hopplösa ut.

Så här går lottningen i Wien fredagen 26 januari till:

Fem av de sex förstaseedade lagen lottas mot fem tvåor från det i går avslutade inledande gruppspelet.

Det sjätte förstaseedade laget bildar därefter en lottningsgrupp tillsammans med de sju gruppettorna, däribland alltså Sverige.

Det innebär att Sverige med maximal otur riskerar att få ett av de förstaseedade lagen som är Slovenien, Tjeckien, Ukraina, Polen, Island och Ungern.

Slovenien är den absoluta mardrömmen. Ungern och Tjeckien vill man gärna slippa och Polen respektive Island har Ingemar Linnélls landslag åkt ut mot i de två senaste kvalen. Ändå är Sverige i sina bättre stunder ganska jämnstarkt med de nationerna och kanske till och med lite av favorit om det skulle bli Ukraina.

De sex andra som kan bli motståndare ska Sverige klara: Vitryssland, Serbien, Rumänien, Montenegro, Schweiz eller Portugal.

En bättre än två

Serbien och Montenegro har många sköna handbollslirare, men eftersom landet nyss delats till två står man för tillfället med två försvagade landslag.

Rumänien är på gång och lite av en outsider som skulle vara skönt att slippa. Vitryssland, Schweiz och Portugal är däremot inga hot alls.

Det är faktiskt väldigt länge sen som det såg så pass lovande ut för det svenska handbollslandslaget även om det fortfarande är ett verkligt ödeskval.

Utan EM-spel finns inte möjlighet att kvalificera sig till OS och då skulle det bli fyra raka stora mästerskap utan svenskt deltagande. Vilket naturligtvis skulle vara förödande.

Alla säger likadant – att Sverige i sina bästa stunder kan slå vilken motståndare som helst.

Det stämmer. En inspirerad Tomas Svensson är fortfarande en målvakt som kan avgöra en match på egen hand.

Spelare på gång

Kim Andersson har tagit gigantiska steg under sin tid i Kiel. Nu tvekar han inte längre utan vågar utnyttja kraften i sitt snärtiga skott. Henrik Lundström har lång svävtid när han hoppar in från kanten. Ett ypperligt komplement till världsspelaren Jonas Källman. Dalibor Doder är på väg att hinna ifatt sin talang.

Hur mycket Jonas Larholm kommer att lyfta i Barcelona återstår att se. Det hänger mest på hur mycket speltid han får.

Naturligtvis har Ljubomir Vranjes rätt när han säger att landslaget inte har tillräckligt med spelare på högsta nivå för att kunna konkurrera med de allra bästa.

Inte om man jämför med hur det har varit.

Men när landslaget i fredags slog Bosnien-Hercegovina på bortplan med sex mål svarade man för svensk handbolls bästa match sen tiden då det drällde av världsstjärnor i truppen.

Returen i Örebros idrottshall blev en festlig

upplevelse tack vara Bosnien-Hercegovinas ljudliga supportrar. Sverige inledde strålande men det var illa att man stressades av motståndarnas uppryckning efter paus. Det skulle aldrig få lov att bli match igen.

Men nu lever hoppet igen.

Åtminstone tills någon jäkel fiskar upp lappen med Slovenien på i Wien om fyra dagar …

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll